Krčane nasmijala Noćna patrola 1

Dramski dio 56. Ljetnih priredbi, koje su ove godine započele nešto ranije s ciljem stvaranja atraktivne kulturne ponude u vrijeme predsezone, otvorila je uspješnica RI Teatra - Noćna patrola 1.

U odnosu na jednako dobro prihvaćene prethodnice (Ured gradonačelnika, Psine, Misli glavom ili U svlačionici) ovoga puta RI Teatar odlučuje se za komediju u kojoj glavne uloge igraju policajci (asocirajući na inspektora Clouzota iz filmskog serijala Pink Panther) koji tijekom jedne noćne smjene doživljavaju različite neugodnosti, te na kraju bivaju doslovno razgolićeni. Autor teksta ove komične igre je Donato Jurković, dok režiju potpisuje Bojan Lakoš, a scenografiju i oblikovanje svijetla Alan Vukelić. U predstavi svoj talent demonstriraju mladi profesionalni riječki glumci/ice: Tomislav Vičević, Igor Ban, Lado Bartoniček, Nina Krapić i Bojan Lakoš. 
Ova aktualna urbana komedija s vremenom mijenjala je ne samo postavu, već i dijelove teksta obzirom na uvijek inspirativnu lokalnu i nacionalnu političku situaciju, međutim jedan je motiv do danas ostao neizmijenjen, a radi se ulasku Hrvatske u Europsku uniju, odnosno duhovito prikazanim problemima koje taj ulazak donosi. Jedna noćna prijava kršenja javnog reda i mira tako je protagoniste komedije odvela u niz neobičnih situacija, u kojima su simpatični policajci postali žrtve prepredenog lopova i dvoje pijanaca. No, usput, oni su nehotice skriviti smrt jedne mačke i njezine vlasnice, a umjesto gay para koji je glasnim puštanjem glazbe remetio javni red i mir na kraju je nastradala bakica koja ih je prijavila policiji. Uz navedeno, treba naglasiti kako hit komedija Noćna patrola 1 igra od 2004., i to kao dio redovnog repertoara riječkog Kulturnog centra Kalvarija, uz gostovanja duž Hrvatske, a nakon prvog dijela uslijedili su nastavci Noćna patrola 2 i Noćna patrola 0, ujedno prva 3D komedija u Hrvatskoj koja se gleda specijalnim 3D naočalama, a koju će 15. kolovoza imati prilike pogledati i krčka publika. Nastavak dramskog programa ovogodišnjih Ljetnih priredbi donosi dječju predstavu Snježna kraljica, a potom i hvaljenu grotesku Pacijent dr. Freuda zagrebačkog Teatra Gavran. Karate za nadolazeću predstavu mogu se kupiti u krčkoj Galeriji Decumanus ili rezervirati na broj Centra za kulturu Grada Krka 051 220 041.