Kraj velike vatrogasne karijere na izložbi o - vatrogastvu. Dinko Petrov odlazi u mirovinu

novilist.hr, 01. veljače 2021.

Bolju, prikladniju i smisleniju prigodu za oproštaj od svoje profesionalne dužnosti i od kolega vatrogasaca s kojima je dulje od dva desetljeća dijelio i dobro i zlo, vjerojatno ni sam nije mogao zasmisliti Dinko Petrov, od danas već bivši zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Krk koji je s posljednjim radnim danom ovog tjedna otišao u zasluženu mirovinu.

Sasvim zasluženo, Petrovu je tako pripala čast otvorenja izložbe koja je u krčkoj galeriji Decumanus postavljena u povodu Noći muzeja, a koja je otočanima predstavila zanimljiv postav vatrom načetih ili pak uništenih dijelova opreme hrvatskih vatrogasaca, pristigao iz zagrebačkog Muzeja vatrogastva i otočanima predstavljen pod radnim nazivom Što ostaje kad intervencija završi?.

 

Sustav za primjer

 

U društvu organizatora izložbe iz Centra za kulturu Grada Krka i svojih kolega, profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca čijim je radom gotovo 21 godinu rukovodio i zapovijedao, Petrov je ukazanu mu pažnju iskoristio da uputi riječi zahvale svima koji su njemu osobno, ali i svim ostalim vatrogasnim strukturama otoka u proteklim desetljećima pomagali u zahtjevnom i dugom postupku izgradnje i uspostavljanja danas nedvojbeno djelotvornog sveotočnog sustava zaštite od požara, modela koji mnogi u našoj zemlji uzimaju za pokazni primjer kvalitetno ustrojenih i operativno povezanih profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi.

– Bila mi je čast i zadovoljstvo biti dijelom sustava koji čini čak 160-ero hrabrih, požrtvovnih i iznimno obučenih vatrogaskinja i vatrogasaca, kako onih profesionalnih, tako i dobrovoljnih, koje sam s razlogim uvijek doživljavao jednakovrijednim i neizostavnim dijelom sustava koji je Krk učinio sigurnim, mirnim i zaštićenim područjem, napomenuo je Petrov.

 

Neostvarene želje

 

Napominjući da je Krk danas i u vatrogasnom smislu jedna, jedinstvena i nedjeljiva cjelina u kojoj, u slučaju potrebe, nitko ne mari za granice svog područja djelovanja, novoumirovljeni zapovjednik krčke profesionalne vatrogasne postrojbe napomenuo je da je ponosan na u mnogim navratima iskazanu humanosti i plemenitost svojih kolega. Kad god je to bilo potrebno, svi su se redom uvijek na raspolaganje stavljali ugroženima u svim ostalim dijelovima naše zemlje, pa tako i na Banovini, gdje su Krčani iznova bili među prvima koji su priskočili u pomoć.

– Prosječno se na Krku odradi više od 280 intervencija svih vrsta, što nije malo, niti jednostavno odraditi. Razina naše opremljenosti već je godinama na iznimno visokoj razini, a na još višoj razini je obučenost naših ljudi. Jedino što danas, na odlasku iz svojeg aktivnog, profesionalnog djelovanja mogu reći da nam manjka i da, nažalost, nisam uspio ostvariti u mjeri u kojoj sam želio, jest potreba dodatnog ojačavanja naše profesionalne postrojbe ljudstvom, ali i nabava pravog, vatrogasnom djelovanju namijenjenog broda koji bi otočnim vatrogascima i više no dobro došao u njihovu nošenju s izazovima sve brojnijih i zahtjevnijih intervencija na moru, zaključio je Dinko Petrov prije no što je, nazdravivši s ravnateljicom Centra za kulturu Grada Krka Majom Parentić, otvorio zanimljivu, atraktivnu i poučnu vatrogasnu izložbu.

 

Novinarima uvijek dostupan

 

Treba reći da je Dinko Petrov, jednako koliko u organiziranju i zapovijedanju vatrogasnim akcijama, zavidnu sposobnost i kooperativnost uvijek iskazivao i u asistiranju novinarima u obavljanju njihovih radnih zadaća. Kao malo koji predstavnik interventnih službi, u svako doba dana i noći (ponekad čak i kad to nitko od njega nije očekivao), sad već umirovljeni zapovjednik JVP-a Grada Krka uvijek je nalazio vremena i strpljenja da medijskim izvjestiteljima da odmjerenu i uvijek pravovremenu, kvalitetnu i potpunu informaciju, što je rijetkost. Petrov je, možemo reći, baš kao i u svom osnovnom poslu, i u tom smislu visoko postavio letvicu koju će, nadamo se, na istoj razini nastojati zadržati i njegov nasljednik na mjestu prvog čovjeka krčkog vatrogastva koji, doznajemo, ovih dana tek treba biti izabran i imenovan od članova otočnog Vatrogasnog vijeća. [Mladen Trinajstić]