Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a otvorene 66. Ljetne priredbe; program nastavljen koncertom francuskih šansona u izvedbi glumice i pjevačice Nere Stipičević

Velikim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, 17. lipnja 2022. godine, pred mnoštvom okupljenim na gradskoj rivi, otvorene su 66. Ljetne priredbe, jedan od festivala, nakon dubrovačkog i splitskog, s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali, čija je organizacija danas povjerena Centru za kulturu Grada Krka. Međutim, osim Ljetnih priredbi ovim je koncertom otvoren i Krk Music Fest, festivalsko događanje koje između 17. i 22. lipnja, u povodu Svjetskog dana glazbe, donosi šarolik glazbeno-plesni program, a za čiju je provedbu zadužena Turistička zajednica Grada Krka.

No, u vrhunska događanja obje festivalske priče, svojom su simpatičnom scenskom igrom uveli školarci Pia i Toni, a koja je započela i završila minijaturom iz Ljubavne pjesme J. Alfreda Prufrocka engleskog nobelovca Thomasa Stearnsa Eliota, da bi ceremoniju otvorenja, naposljetku, zaključio gradonačelnik Darijo Vasilić, pozdravivši okupljene ljubitelje klasične glazbe i, kao što nalaže tradicija, potpisavši povelju.

– Dobrodošli na program otvorenja 66. Ljetnih priredbi, uveli su Pia i Toni. Volimo naglašavati kako je naš ljetni festival jedan od najstarijih u Hrvatskoj. Samo malo mlađi od Dubrovačkih ljetnih igara i Splitskog ljeta. Ove će se godine kao dio festivalskog programa na rivi i Sceni Zidine, od 17. lipnja pa sve do 25. kolovoza, održati deset glazbenih, 13 kazališnih i četiri izložbena događanja. Program je to Centra za kulturu Grada Krka koji je ovogodišnje Ljetne priredbe zamislio kao sjećanje na znamenitog Krčanina, svećenika i kolekcionara Nikolu Udinu Algarottija, a kojem se odabirom kvalitetne glazbe i vrhunskih glazbenika odužujemo za njegovu bogatu ostavštinu. Baš zato, zaključili su Pia i Toni, glazbeni dio festivalskog programa nosi naziv Darovi glazbe kroz vrijeme, zvuk i glas. A u tu trodijelnu glazbenu priču, u sklopu Svjetskog dana glazbe, uvodi upravo koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Nakon odrađenog uvodnog dijela, gradska riva prepuštena je Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije, kojem je u ovoj svečanoj prigodi, pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, pripala čast da izvede program pod nazivom Arije pod zvijezdama. Okupljena publika pritom je svjedočila preciznim izvedbama sedamdeseteročlanog orkestra zajedno s dvama mladim vokalnim solistima: Filipom Filipovićem i Darijom Auguštan, dok su se na repertoaru našle arije iz najpoznatijih opera poput Traviate Giuseppea Verdija, Romea i Julije Charlesa Gounoda, Samsona i Dalile Camillea Saint-Saënsa, Ljubavnog napitka Vincenza Bellinija ili Lastavice Giacoma Puccinija.

 

 

Nakon spektakularnog nastupa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, također, kao dio programa Ljetnih priredbi i Krk Music Festa, 19. lipnja, na istoj je sceni u samome gradskom središtu uslijedio koncert nazvan Francuska glazbena priča - Voilà à la Travershe kojeg je, interpretirajući najpoznatije francuske šansone (La chanson des vieux amants, Jardin d'Hiver, Les feuilles mortes, La Bohème, Parole, parole, Je cherche un homme, C'est si bon...), iznijela glumica i pjevačica Nera Stipičević praćena ansamblom kojeg čine pijanist Tomislav Parmać, čelist Neven Šverko, gitarist Mirko Prišlin i violinist Leopold Stašić. Na našim je prostorima oduvijek poznat snažan utjecaj inozemne glazbene scene, međutim niti jedna kultura ne pjeva glazbene priče na svome jeziku globalno dojmljivije od one francuske. Razlog tome su melodioznost francuskog jezika i nužna sugestivna i emotivna interpretacija izvođača. Kao dvostruka stipendistica pariške institucije Recollets International, članica Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija Nera Stipičević, za svojih je rezidencijalnih boravaka u Parizu (tijekom 2013. i 2018. godine) razvila posebnu ljubav prema francuskom jeziku i glazbi. Intimističke izvedbe ove svestrane umjetnice i pratećih glazbenika, još su jednom podsjetile na važnost umjetnosti i njezino ljekovito, ali i katarzično djelovanje, kako za one koji ju tek konzumiraju, tako i za one koji ju stvaraju.

 

 

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.


Autori fotografija: Igor Gržetić i Borut Brozović (Studio B).

  • 1
  • -
  • 2