Koncertom Collegium pro musica sacra započele 57. Ljetne priredbe

Kao primjerena završnica proslave ulaska Hrvatske u aocijaciju europskih zemalja, 01. srpnja 2013. godine, u krčkoj franjevačkoj crkvi održan je koncert zagrebačkog komornog Ansambla Collegium pro musica sacra, kojeg dugi niz godina uspješno vodi profesorica s. Cecilija Pleša.

Ujedno, ovim dograđanjem započele su i 57. Ljetne priredbe, jedna od manifestacija s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali, uz dubrovački i splitski festival, koja se promakla u prepoznatljivi kulturno-turistički proizvod, na primjeren način opravdavajući geslo: Krk - grad povijesti i kulture.
Pred punim auditorijem crkve ovaj nagrađivani ansambl predstavio je dragocjeno kulturno blago iz bogate riznice srednjovjekovne monodijske hrvatske glazbe u kojoj se posebnom ljepotom odlikuju napjevi liturgijskih recitativa kako na latinskom tako i na hrvatskom jeziku kojima obiluju bogoslužne knjige. Upravo u tom dijelu Collegium pro musica sacra ima zadaću ponovno otkriti gregorijansko pjevanje kao temeljnu okosnicu europskog glazbenog identiteta. Time se ujedno cjelovitije upoznaju korjeni hrvatske glazbe kao sastavnog dijela europske glazbene kulture. Izvođenjem primjera iz različitih srednjoeuropskih rukopisa, s osobitim naglaskom na one koji potječu iz naših krajeva, ansaml teži senzibilizirati širu javnost za ljepotu, osebujnost i vrijednost gregorijanskog pjevanja.
Koncert Collegium pro musica sacra, kao pretprogram, uveo je u 57. Ljetne priredbe koje nas nadalje u glazbenom dijelu, kroz nastupe francuskog Ansambla Dialogos, Ansambla Antifonus i Edina Karamazova, Hrvatskog baroknog ansambla, talijanskog Puhačkog kvinteta Gomalan te opernih prvaka Kristine i Roberta Kolara, vode na glazbeno putovanje od srednjeg vijeka, preko renesanse i baroka, pa sve do romantizma i impresionizma, gdje se na jedinstven način susreću domaća i inozemna glazbena tradicija što odsad združene postaju vrijednim dijelom tradicije jedne mnogoljudne, multidržavne i multinacionalne zajednice.
Pored koncerata ozbiljne glazbe, u godini uvrštavanja klapskog pjevanja na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine, u program su također uvršteni koncert Klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj te humanitarni koncert klapa Sjećanje na Mladena, svojevrsna smotra ponajboljih klapskih sastava sjevernog Jadrana.
Prateći povijest, ali i istićući kvalitetu europske i značaj nacionalne glazbene baštine, ovako koncipiranom glazbenom dijelu programa Ljetnih priredbi cilj je ne samo osvijestiti naše europske korjene već i dokazati kako je upravo kultura jedan od najbitnijih faktora u definiranju nacionalnog identiteta, predstavljajući ujedno i univerzalno sredstvo komuniciranja bez nametnutih barijera.
Organizaciju Ljetnih priredbi potpisuje Centar za kulturu Grada Krka.