Koncertom ansambla Antiphonus otvorene 62. Ljetne priredbe

Koncertom ansambla Antiphonus, pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, 01. srpnja 2018. godine, u crkvi sv. Kvirina, svečano su otvorene 62. Ljetne priredbe, jedan od festivala, nakon dubrovačkog i splitskog, s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali, čija je organizacija danas povjerena Centru za kulturu Grada Krka.

U ovogodišnji ciklus vrhunskih glazbenih i dramskih događanja, što će se sve do 23. kolovoza osim u Kvirinovoj crkvi odvijati u Frankopanskom kaštelu, Krčkoj katedrali, atriju franjevačkog samostana i Sceni Zidine koja će postati poprištem brojnih kazališnih programa za sve generacije, svojim je proslovom uvela Milica Žužić, prateći ne samo karakter ambijenta već i tematski karakter koncerta. Naime, ovim jedinstvenim glazbenim događanjem, ujedno i Proslovom: Ars subtilior - profinjeno umijeće: Glazba, špijunaža i politika europskih dvorova 1300. - 1500., započela je Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana, obzirom da se upravo glazbenim sadržajima 62. Ljetnih priredbi obilježava 900. obljetnica od prvog pisanog spomena Knezova Krčkih Frankopan na otoku Krku. U namjeri da se ukaže na bogatstvo i različitost europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća, tijekom srpnja i kolovoza, program će donijeti seriju od devet koncerata ozbiljne glazbe (proslov, sedam epizoda i epilog), uzimajući u obzir staru (srednjovjekovnu), ranu (renesansnu) i klasičnu (baroknu) glazbu te tako prateći vrijeme vladanja loze Frankopana, ali i nekolicinu konkretnih povijesnih trenutaka. Na tom tragu, Milica Žužić uzbudljivo je kazivala o povijesti obitelji Frankopan s naglaskom na osobnost, političke, vojne, ali i ljubavne pothvate Krste Frankopana, onako kako ih je u svome povijesnom romanu Frankopanov prsten opisao Henry Thode. Ceremoniju otvorenja nakon pozdravnog govora Koraljke Vahtar Jurković, pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, naposljetku je zaključio gradonačelnik Darijo Vasilić, potpisavši listinu čime se tradicionalno uvodi u ovu, za otočnu kulturu, značajnu manifestaciju. 

Nakon polusatne ceremonije otvorenja apsidu crkve zauzeli su članovi Antiphonusa - Anabela Barić (sopran), Monika Cerovčec (sopran), Martina Borse (alt), Ivan Bingula (tenor), Gabriel Belkheiri García del Pozo (blok flaute), Mikari Shibukawa (gotička harfa), Lea Sušanj Lujo (viola da gamba) i Tomislav Fačini (bas/umjetničko vodstvo) - odvevši zadovoljnu publiku na glazbeno putovanje Europom 12., 13., 14. i 15. stoljeća. Bila je ovo zaista jedinstvena prilika za istinsko uživanje u skladateljskom rukopisu glazbenih velikana poput Perotinusa (12. st.), Francesca Landinija (14. st.), Paola da Firenze (14./15. st.) ili Oswalda von Wolkensteina (15. st.), ali i maestralnoj izvedbi zagrebačkog ansambla koja je ispraćena snažnim aplaudiranjem i pozivom na bis.

Od svog osnutka 2008. godine, Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, nastupajući u Hrvatskoj i inozemstvu, i to dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi ostali žanrovi luk su kojim ovaj ansambl, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice do srca svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na dva zagrebačka ciklusa, Triade u Muzeju za umjetnost i obrt i Trinitas u crkvi sv. Katarine, a neki od njegovih programskih vrhunaca proteklih sezona bili su Bachova Muka po Ivanu, Cavallierijevo Prikazanje duše i tijela, Purcellova Dido and Aeneas, Lametacije i Lagrime di san Pietro Lassa, knjige madrigala Monteverdija, Gesualda, Luzzaschija, Šipuša i Ligetija, Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija, Bachovi moteti, niz hrvatskih praizvedbi te djela naručena za Antiphonus, zatvaranje zagrebačkog Biennala i nastupi kojima je ansambl predstavljao Hrvatsku u inozemstvu tj. turneje po Sloveniji, Srbiji i Francuskoj.

Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana nastavlja se već 05. srpnja u Frankopanskom kaštelu, i to 1. epizodom: Iz kraja grofova Celjskih koncertom, u kojoj ćemo upoznati poznati slovenski ansambl Musica cubicularis.