Koncert Mješovitog pjevačkog zbora Condura croatica

Poznati zadarski Mješoviti pjevački zbor Condura croatica održat će u crkvi krčkog franjevačkog samostana, 15. studenoga 2014. godine, s početkom u 19.00 sati, koncert sakralne glazbe. Sljedećeg dana, zboraši će ondje u 08.30 sati pjevanjem uveličati i misno slavlje.

Condura croatica slijednik je prvog Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru, osnovanog 1992. godine. Zbor izvodi glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine, a osobitu pozornost pridaje specifičnim glazbenim formama nastalim na području Zadra i Zadarske nadbiskupije između 12. i 14. stoljeća, koje danas poznajemo kao Crkvena skazanja ili Pasionske oratorije.
Zbor je dosad imao brojne zapažene nastupe, i to u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Senju, Puli, Dubrovniku, Šibeniku, Sinju, Rijeci i Korčuli te Austriji i Mađarskoj. Zagrebačko udruženje Pasionska baština prepoznalo je bogatstvo napjeva iz njegova bogatog programskog korpusa omogućavajući im svake godine koncerte duž Lijepe Naše. Najpoznatiji oratoriji u izvedbi Condura croatice - Križina, Zadnja postaja i Plač Gospoje - nadahnuti su ponajprije baštinom otočnog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije.
Autor, umjetnički voditelj i dirigent zbora poznati je skladatelj Ivo Nižić, a na splitskim Danima duhovne glazbe, 2013., njegovom su autorskom skladbom Samo srce osvojili prvu nagradu publike u kategoriji novih zborskih skladbi, a 2014. godine na natjecanju zborova u Zadru ta je skladba proglašena najboljom izvedbom zborskih skladbi hrvatskih autora.