Koncert Hrvatskog kvarteta gitara zaključen ovacijama

U nastavku glazbenog programa 65. Ljetnih priredbi, 15. srpnja 2021. godine, pred popunjenim auditorijem Scene Zidine, koncertni program izveo je Hrvatski kvartet gitara.

Ovaj hvaljeni kolektiv kojeg čine naši globalno prepoznati gitaristički virtuozi: Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, u profinjenu glazbenu priču uveo je s barokom, no njihova izvedba talijanskog skladatelja Luigija Boccherinija bila je filtrirana kroz aranžman suvremenog londonskog gitarista Jeremyja Sparksa. U nastavku koncerta predstavili su skladateljske veličine 20. i 21. stoljeća, s posebnim naglaskom na domaće autore: Nikšu Njirića na čije su djelo možda najviše traga ostavili folklor i modernizam te mladog Gordana Tudora, jednog od najkreativnijih glazbenika svoje generacije. Dodajmo, na kraju, kako je jednosatni koncert zaključen ovacijama posjetitelja i pozivima na bis!

Hrvatski gitarski kvartet prvi je zajednički koncert održao 2016. godine nakon čega se, na više koncertnih turneja, predstavio publici u Hrvatskoj i Sloveniji. Na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2017., nagrađeni su HRT-ovom nagradom Orlando za najbolju koncertnu izvedbu. Kvartet je dosad zabilježio uspješne suradnje sa Zagrebačkim solistima i Varaždinskim komornim orkestrom svirajući Vivaldijeve  koncerte.

U nastavku glazbenog dijela festivala, 22. srpnja, slijedi koncert Komornog sastava Harlequin Art Collective, a već 31. srpnja, zajednički nastup Bože Vreće i Edina Karamazova koji će predstaviti skladbe s njihovog zajedničkog albuma Lachrimæ.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Vinarija Katunar.