KNAP-ova komedija otkrila što se zaista događa nakon sudbonosnog - da

Na krčkoj Sceni Zidine, u sklopu programa 62. Ljetnih priredbi, 23. srpnja 2018. godine, pred punim auditorijem, odigrana je (crnohumorna) komedija Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto, kreirana u produkciji zagrebačkog KNAP teatra, a čije su glumce Iskru Jirsak i Petra Atanasoskog, raspoloženi Krčani naposljetku ispratili snažnim ovacijama.

U čemu se krije čarolija ove kazališne poslastice s duhovito opisanim verbalnim okršajima u braku prepunom trzavica kojoj je pošlo za rukom osvojiti publiku diljem svijeta? Možda najviše u autorovom izvrsnom poimanju i razumijevanju muško-ženskih odnosa, upletenih u britak crni humor što je, po pitanju ljubavi, uspio nasmijati kako najveće romantike, tako i najveće skeptike. U KNAP-ovoj interpretaciji ove neobične komedije nastale prema romanima talijanskog pisca Antonija Amurrija uloga supruga povjerena je mladom zagrebačkom glumcu Petru Atanasoskom, dobitniku nekolicine nagrada za najbolje muške uloge te članu ansambla Gradskog kazališta Žar ptica, dok žensku stranu iznosi glumica Iskra Jirsak, dobitnica prestižnih priznanja na kazališnim i filmskim festivalima među kojima valja izdvojiti Nagradu hrvatskog glumišta dodijeljenu joj 2015. godine. Redateljsku palicu predstave preuzeo je Boris Kovačević, koji je dosad režirao tridesetak kazališnih djela te velik broj radio drama, televizijskih reklama i manifestacija, a od 2009. voditelj je upravo KNAP teatra.

Lako je pisati i govoriti o ljubavi, romantici i sretnim završecima, no što je s onom drugom stranom bračne zajednice? Odgovor na to uvijek aktualno pitanje mogao se pronaći u predstavi koja na zaista duhovit način opisuje nesporazume u muško-ženskim odnosima te propituje što se zaista događa nakon sudbonosnog - da. Kroz jednoiposatnu priču tj. nisku kratkih priča tako nas je provelo deset zanimljivih osobnosti iliti deset najopasnijih tipova supružnika - Maza, Cjepidlaka, Kućanica, Škrtac, Trudnica, Šlampavac, Rasipnica, Konzervativac, Rospija i Hipohondar - za čije (re)akcije i postupke možemo kazati da predstavljaju svojversno upozorenje svima koji naivno i zaljubljeno srljaju u brak, ali i onima koji su u tu klopku već upali...

Dramski dio 62. Ljetnih priredbi nastavlja se već 30. srpnja hit-komedijom Parovi Teatra Gavran, dok se 06. kolovoza očekuje gostovanje Zijaha Sokolovića, koji će predstaviti (svoju) životnu komediju CABAres CABArei.