Kerovi ili sagledavanje života iz tuđe perspektive

Posebnu pozornost dramskog programa 61. Ljetnih priredbi zaslužila su dva gostovanja inozemnih kazališnih ansambala, od kojih je prvi, i to beogradski YuGoArt, 31. srpnja 2017. godine, na Sceni Zidine, izveo hit-komediju Kerovi.
Nastala prema tekstu australskog redatelja i glumca Cristophera J. Johnsona - The Dog Logs - ova je predstava u svojoj izvornoj varijanti zabilježila izvedbe na mnogim svjetskim kazališnim daskama. U izvrsno prihvaćenoj beogradskoj inačici svoje su glumačke vještine, pod redateljskom palicom Erola Kadića, vrhunski demonstrirali Aleksandar Srećković-Kubura (Ponos Ratkajevih, Vratit će se rode, Točkovi) i Srđan Timarov (Montevideo, bog te video, Cvat lipe na Balkanu). Radnja Kerova nije nimalo obična. Četrnaest nezaboravnih psećih likova kroz svoje su životne priče Krčanima prenijeli stavove o ljubavi, prijateljstvu, vjernosti, osveti i nasilju. Od rotvajlera koji ima problem sa susjedima, pa sve do hrta opsjednutog svojim naočitim izgledom, predstava je donijela jedinstven spoj tragedije, humora, britkosti i romantike. Uz to, pomiriti ljudsku i pseću prirodu u svakom od tih četrnaest monologa nije bio lagan zadatak, ali se, naposljetku, ispostavilo kako ljudi i psi, u svojoj emotivnoj biti, i nisu toliko različiti. Međutim, reakcije, grimase i glasanje glumaca, pa čak i rečenice za koje možemo pretpostaviti da se psima vrte po glavi, učinili su da publika na trenutak zaboravi da su pred njom ipak nisu psi. A osim što je potaknula emocije i pružila vrhunsku zabavu, možda najveća vrijednost Kerova leži u tome što su nas natjerali da se zapitamo - možemo li biti bolji, istovremeno ponudivši nimalo jednostavan odgovor. Jer spremnost da se život sagleda iz tuđe perspektive dospijeva u prvi plan kao jedna od najvažnijih vještina u međuljudskim odnosima.
Dramski program 61. Ljetnih priredbi nastavlja se 07. kolovoza komedijom Scene Gorica I živjele su sretno...?, dok 14. kolovoza u Krku iznova gostuje sarajevski AltTeatar, i to uspješnicom Dame biraju, s time da 21. kolovoza, sve ljubitelje komedije, očekuje popularna Đurologija - (anti)stand-up show Branka Đurića Đure.