Katarina Bogdanić izvrsna u simultanki legendarne gruzijske velemajstorice

U Šahovskom domu Rijeka, 23. studenog 2013. godine, u organizaciji Šahovskog kluba Rijeka održana je simultanka legendarne gruzijske velemajstorice None Gaprindashvili, ženske prvakinje svijeta u periodu od 1962. do 1978 godine.

Gaprindashvili je igrala protiv 15 ponajboljih kadetkinja i kadeta Primorsko-goranske županije. Mlade šahistice pružile su neočekivano snažan i dugotrajan otpor legendi svjetskog šaha, a krajnji rezultat bio je 11,5 : 3,5 u korist bivše svjetske prvakinje. Posebno raduje pobjeda najmlađe sudionice simultanke, jedanaestogodišnje Katarine Bogdanić iz Krka, koja je vrlo sigurnom igrom nanijela poraz legendarnoj Gruzijki. 
Nakon uspješnog nastupa na Europskom prvenstvu za mlade u Budvi stigla je još jedna potvrda iznimnog talenta ove mlade Krčanke, a u neformalnom druženju i sama Gaprindašvili potvrdila je njezin neosporan talent. Čini se kako je došao trenutak da se sačini poseban program kojim bi se Katarini Bogdanić omogućilo daljnje šahovsko napredovanje jer očito je kako su njezini dometi vrlo visoki. Veliku sreću i slast pobjede osjetila je i Lucija Batory, dok će remije koje su izborile zasigurno čitav život pamtiti talentirane sestre Lana i Jelena Dašić te Andrea Starčević.
Velemajstorica Nona Garindashvili rođena je 03. svibnja 1941. godine i nositeljica je titule muškog velemajstora što je još uvijek prava rijetkost u ženskom šahu. Igrala je za ekipu Sovjetskog saveza na jedanaest Olimpijada, između 1963. i 1990., dok je za Gruziju nastupila na Olimpijadi 1992. godine. Osvojila je 25 medalja u karijeri, i to na najvećim šahovskim natjecanjima, od čega jedanaest u ekipnom šahu i devet u pojedinačnoj konkurenciji, a na Olimpijadi u Dubaiju 1986. godine dobila je sve partije što više nikada nije ponovljeno! Uz to, pet je puta bila prvakinja Sovjetskog saveza (1964., 1973., 1981., 1983. i 1985. ), a svjetska od 1962. do 1978., da bi 1978. godine postala prva šahistica s titulom muškog velemajstora. Svjetskom veteranskom prvakinjom proglašena je u talijanskom Condinu 2009. godine. Riječ je o najvećoj legendi svjetskog ženskog šaha, koja unatoč tome što je zašla u 72. godinu života još uvijek osjeća strast prema igri, što potvrđuje i njena izjava kako je u životu jedino igranje šaha nikada ne može umoriti.