Kapitalni projekt na Krku: Požeški Projekt inženjering obnovit će Veliku vijećnicu

novilist.hr, 07. rujna 2017.
 
Kao što se već neko vrijeme iz ureda krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića najavljuje, ovog su tjedna napokon odrađene i posljednje formalne predradnje nužne za početak skorašnjeg ostvarenja prilično ambiciozno zamišljena projekta rekonstrukcije Velike vijećnice Grada Krka.
Na ovotjednom, prvom nakon uobičajene ljetne stanke održanom kolegiju, čelnik izvršne vlasti Grada Krka od predstavnika imovinsko-pravne službe upoznat je s rezultatima provedenog postupka javne nabave za ustupanje radova na uređenju tog već derutnog i pomalo isluženog društvenog prostora smještenog u prizemlju upravne zgrade Grada Krka.
Pored četiri zaprimljene ponude tvrtki zainteresiranih za izvođenje zahvata na preuređenju tog prostora i njegovom transformiranju u polivalentnu dvoranu namijenjenu ugošćavanju širokog spektra društvenih odnosno kulturnih događanja (a za koju su konkurirali GP Krk iz Krka, zagrebačka tvrtka Eding, riječka Zanatoprema te tvrtka Projekt inženjering iz Požege), najpovoljnijom je označena ona posljednje spomenute požeške tvrtke.
 
Temeljita preobrazba
 
Ponuditelji s kojima će sad biti sklopljen ugovor o realizaciji tog već dugo čekanog, a za krčku društvenu svakodnevicu i prevažnog projekta, predstavnici tvrtke Projekt inženjering, temeljitu preobrazbu Velike vijećnice u multifunkcionalni javni prostor obvezali su se izvesti po cijeni tek neznatno većoj od 3,2 milijuna kuna. Ono što je Krčanima posebno zanimljivo i zbog čega mnogi s nestrpljenjem očekuju početak radova dio je projektnog zadatka kojim će izvođači spomenuti polivalentni prostor urediti i opremiti tako da će se već za koji mjesec ondje omogućiti održavanje kino-predstava.
Najavljujući nam spomenutu društvenu nadgradnju odnosno realizaciju projekta kojim bi njegovi sugrađani napokon trebali dobiti i prostor i sadržaje kakvih je do sad u Krku nedostajalo, prvi čovjek Grada nam je objasnio da je u tijeku dokumentacijskog razvijanja tog projekta upravo nakana njegova budućeg korištenja za održavanje filmskih projekcija iskočila u prvi plan.
Multifunkcionalnom prostoru koji će, naravno, i nadalje služiti i za ugošćavanje svih masovnijih javnih okupljanja glavna i najvažnija namjena sad će ipak biti kino, istaknuo je najavljujući nam nedavno plan proračunskih ulaganja Darijo Vasilić napomenuvši da je ta novost posljedica promjene okolnosti na planu sagledavanja potreba Krčana, tako i onih na tržištu kinematografske industrije koja je postala dostupnijom žiteljima manjih gradova.
 
Vikendom u kino
 
Nabava i distribucija filmova, čak i blockbustera, sad je zbog niza tržišnih okolnosti postala lakšom, jednostavnijom i isplativijom. Stoga smo u suradnji s tvrtkom koja je sudjelovala u opremanju najvećih domaćih multipleks kinematografskih centara nedavno odradili postupke tehničkog preoblikovanja već izrađenog projekta uređenja i opremanja tog gradskog prostora odnosno njegova pretvaranja u suvremeno opremljenu, višenamjensku kino dvoranu u kojoj će već za koji mjesec, zahvaljujući 3,2 milijuna kuna vrijednim ulaganjima, Krčani imati priliku svakog vikenda uživati u najkvalitetnijem obliku audio-vizualnog projiciranja filmskih hitova zbog kojih sad moraju potezati preko mosta - prenio nam je Vasilić.
Nova, multifunkcionalna vijećnica, ustvrdio je najavljujući niz ulaganja u društvene sadržaje gradonačelnik, neće izgubiti i svoja, također već isplanirana kazališno-prezentacijska i kongresna svojstva odnosno namjene koje su Krku i Krčanima također potrebne i dobrodošle. Osim što bi buduća Velika vijećnica već do zime trebala dobiti nov, moderniji izgled, taj će prostor završetkom ulaganja u njegovo osuvremenjivanje dobiti potpuno drugačije orijentiran oblik gledališta sa 114 sjedećih mjesta na parteru koji će se, promjenom njegove orijentacije prema zapadu, u stražnjem djelu podići do visine od oko dva metra.
Doznali smo i da će se multifunkcionalnost tog prostora ponajprije ogledati u njegovom tehničkom opremanju odnosno instalaciji suvremene audio-vizualne opreme. Osim raznih društvenih odnosno političkih, kulturnih, edukativnih i zabavnih događanja, u budućoj će se Velikoj vijećnici moći odigravati i neke logistički manje zahtjevne kazališne odnosno koncertne predstave.
 
Financiranje
 
Projekt rekonstrukcije Velike gradske vijećnice financirat će se sredstvima iz lokalnog udjela u porezu na dohodak odnosno novcem izdvojenim i čuvanim na proračunskim pozicijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Nakon što je još koncem prošle godine iz tog ministarstva pristigla potvrda da se taj projekt, a nakon što ga je prethodno Gradsko vijeće uvrstilo u red kapitalnih projekata koji su od interesa za razvoj otoka Krka, uistinu može financirati tim novcem, važan plan Grada Krka postao je u potpunosti i financijski zaokruženim. Drugim riječima, obnovu, preuređenje i opremanje tog prostora Grad će tako pokriti bez zadiranja u vlastite financijske stavke odnosno trošenja sredstava Gradskog proračuna za 2017. godinu. [Mladen Trinajstić]