Kampovi pobjednici krčke predsezone

Novi list, 10. srpnja 2014.
 
Na otoku Krku tijekom lipnja je boravilo nešto više od 109 tisuća turista što je za oko 9 tisuća gostiju više nego lani. U odnosu na 2012. također je bilo nešto više turista, i to oko pet tisuća više, pokazuju podaci Turističke zajednice otoka Krka.
Lipanjski dani otočkom turističkom gospodarstvu su donijeli 547 tisuća noćenja ili 13 posto više nego prošle godine. Takav rast u lipnju svakako se može prispisati činjenici da su prošlog mjeseca bila dva blagdana Duhovi i Tijelovo, dok prošle godine to nije bio slučaj. Lipanj je tako najviše noćenja donio u samom gradu Krku na koji otpada 145 tisuća noćenja, slijedi Baška s ostvarenih 132 tisuće noćenja, pa Omišalj u kojem je prošlog mjeseca ostvareno gotovo 94 tisuće noćenja. 
Blagdanima, ali i lošim vremenom, obilježen lipanj ipak je najveći promet donio kampovima. Konkretno, u ovom je smještaju boravilo blizu 43 tisuće turista što je 8 posto više nego lani s time da su se gosti, prema ovim pokazateljima, u kampingu dosta dugo zadržavali. Naime, noćenja su povećana više nego broj dolazaka te je u otočkom kampingu tako ostvareno 216.000 noćenja ili njih 18 posto više. Novouređeni visokokvalitetni kamping smještaj očito je našao mjesto na tržištu. Kućna radinost je prošlog mjeseca upisala 204 tisuće noćenja ili 12 posto više, a hoteli 119 tisuća ili 7 posto više. 
Lipanjski su blagdani tako donijeli očekivani rast turističkog prometa. Međutim mnogo je realnija slika ukoliko se gleda cjelokupno polugodište, odnosno svih prvih šest mjeseci zajedno jer se zbog rasporeda balgdana turistički promet prelijevao iz mjeseca u mjesec. Statistika otočke TZ tako pokazuje da je otok Krk na prvom polugodištu uspio izvući 20 tisuća noćenja više nego lani. Konkretno u šest mjeseci je ostvareno 809 tisuća noćenja ili 2 posto više nego. Pri tome su kampovi, a ne hoteli pobjednci predsezone. Naime, još 2012. u hotelima je ostvareno više noćenja nego u kampovima, međutim se promet u hotelskom smještaju smanjivao te je lani izjednačen, dok se ove godine u predsezoni ta razlika značajno povećala, ali u korist kampova. Naime, u odnosu na 2012. u hotelima je ostvareno čak 16 posto manje noćenja, što je pad od oko 45.000 noćenja. Ove godine hoteli su, naime, imali turistički promet od 249 tisuća noćenja, što je, opet i, prema prošloj godini koju je kačio rani Uskrs, pad od 10 posto. S druge strane, kamping je povukao cijelu priču s ostvarenih 314 tisuća noćenja ili 11 posto više nego lani. Iznajmljivači su nastavili rast noćenja. Naime, dok su 2012. prijavili 207 tisuća noćenja, lani je ta brojka povećana za 22 tisuće, a ove godine na 237 tisuća noćenja. 
Po strukturi, može se reći da su predsezonu obilježili gosti iz Njemačke te da je lipanj, kao i općenito na Kvarneru, popravio turističke brojke s ovog tržišta. Naime, dok je njemačkih noćenja u lipnju bilo praktički 50 posto više, ukupno gledano taj rast nije tako dramatičan već se radi o 5 posto više nejmačkih noćenja. Što je, obzirom na bazu ipak značajno povećanje. Slovenci drže drugo mjesto i za ukupnu predsezonu, i to s ostvarenih 152 tisuće noćenja ili 3 posto više. Slijede ih gosti iz Austrije sa 121 tisućom noćenja ili čak 14 posto više, a tu su i Talijani koji su na otoku ostvarili oko 43 tisuće noćenja. Dobra je vijest da se radi o laganom povećanju od oko 3 posto. Vrijedi istaknuti i kako su na razini šest mjeseci tek nešto malo manje noćenja, njih oko 39 tisuća, ostvarili Česi. 
Oko trećine turističkog prometa na otoku su, kao i na cijelom Kvarneru, u lipnju ostvarili Nijemci. Njemačkih je noćenja bilo 178 tisuća s time da se radi o povećanju od čak 49 posto. Nijemci su tako napravili pravi boom u odnosu na lani i dobrano popravili otočku turističku sliku. Na drugom su mjestu bili Slovenci s ostvarenih 94 tisuće noćenja ili 6 posto manje, treći Austrijanci koji su u otočkim smještajnim objektima ostvarili oko 81 tisuće noćenja ili 29 posto više, a četvrto mjesto najbrojnijih gostiju drže Česi. Naime, iako se među četiri najizdašnija tržišta u pravilu uvijek nalazi Italija, lipanj je otoku donio značajan broj čeških dolazaka i noćenja. Gosti iz ove zemlje su tako prošlog mjeseca ostvarili oko 37.000 noćenja što je, međutim, manje nego lani i to za pet posto. Što se tiče krizom pogođenih Talijana, oko 7 tisuća talijanskih gostiju je ostvarilo 30-ak tisuća noćenja što je pad od 2,5 posto. [A. Juričić]