Kako krčko maslinovo ulje još uspješnije plasirati na EU tržište

novilist.hr, 13. listopada 2017.
 
U okviru aktivnosti poduzetih unutar petogodišnjeg europskog projekta Strength2Food vrijednog čak 6,9 milijuna eura, predstavnici Zavoda za marketing u poljoprivredi zagrebačkog Agronomskog fakulteta boravili su proteklih dana na Krku.
Ondje su se, radeći na zadacima po projektu čiji je osnovni cilj poboljšanje učinkovitosti programa Europske unije o kvaliteti hrane (FQS), nabave hrane u javnom sektoru (PSFP) te stimulaciji kratkih lanaca opskrbe hranom (SFSC) provođenjem aktivnosti istraživanja, inovacije i izlaganja susreli s predstavnicima maslinarske udruge Drobnica - udruženja krčkih poljoprivrednika čije su aktivnosti rezultirale stjecanjem prava označavanja Krčkog maslinovog ulja europskom oznakom izvornosti.
Dr. sc. Marina Tomić s Agronomskog fakulteta, predstavljajući Konzorcij kojeg unutar spomenutog projekta čini 30 partnera (iz 11 država članica EU te četiriju koje to nisu), u Krku se između ostalih susrela s tajnikom Drobnice Goranom Marevićem te Sinišom Tudorom, maslinarom i vlasnikom krčke uljare Nono iz čijeg pogona već neko vrijeme na tržište izlazi ovo europskom kvalitativnom markicom označeno maslinovo ulje. Cilj vođenih razgovora i provedenih anketa bilo je, da se u neposrednom kontaktu s proizvođačima i prerađivačima tog prehrambenog proizvoda, prikupe podaci i parametri kojima bi se u kasnijim fazama tog EU projekta dobila slika o ekonomskim i marketinškim učincima takve vrste i načina kvalitativnog označavanja njihovih proizvoda.
Projekt Strength2Food, ističe Tomić, kombinira organizacije akademske zajednice, komunikacijske organizacije, organizacije malih i srednjih poduzeća, kao i interesnih skupina., a predviđa kvantitativno istraživanje utemeljeno na analizi pojedinih slučajeva da bi se tako izmjerili gospodarski, ekološki i društveni učinci europskih programa kvalitete hrane, nabave hrane u javnom sektoru, kao i lanaca njihove distribucije. Zahvaljujući suradnji s proizvođačima krčkog maslinovog ulja s oznakom izvornosti, kao i predstavnicima uljare, dobili smo vrijedne i važne informacije nužne za provedbu projektnih aktivnosti, zaključila je Tomić napomenuvši da će se važan dio aktivnosti i ciljeva ovog sveeuropskog projekta vezati uz politiku daljnjeg unapređivanja sustava nabave, ali i nutritivne vrijednosti školskih obroka.
Osnovno istraživanje će se dopuniti ekonometrijskom analizom postojećih skupova podataka kako bi se ustanovili učinci primjene tih modela na uspješnost seljačkih gospodarstava. Znanje potrošača, njihovo povjerenje u kvalitativne deklaracije i proizvode te njihovo vrednovanje i uporaba ocjenjivat će se u anketama, ali i na različite druge načine, zaključili su predstavnici Agronomskog fakulteta napomenuvši da će se zaključci proizašli iz istraživanja (u provedbu kojeg su sad uključeni i krčki maslinari) primijeniti i iskušati u šest probnih inicijativa. [Mladen Trinajstić]