Izbori za članove vijeća nacionalnih manjina: Objava biračima

Vlada Republike Hrvatske 28. ožujka 2019. godine donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i Odluku o raspisivanju izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Integralni tekst objave preuzmite: ovdje.

Za dan provedbe izbora određena je nedjelja, 05. svibnja 2019. godine. Stoga, pozivaju se birači pripadnici nacionalnih manjina za koje će se provesti izbori za članove vijeća, kao i za predstavnike nacionalnih manjina, da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji, prema mjestu prebivališta, i to svakim radnim danom u redovno radno vrijeme ureda. Također, pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina koji će do dana održavanja izbora napuniti 18 godina, da se o svojoj nacionalnoj pripadnosti izjasne pred nadležnim uredom. Detaljnije obavijesti bit će objavljene na internetskim stranicama nadležnih ureda. Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka u registru birača mogu se podnositi zaključno do srijede 24. travnja 2019. godine.

Pripadnici nacionalnih manjina koji će do dana provedbe izbora navršiti 18 godina mogu se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom.

S obzirom da se izbori provode po osnovi nacionalne pripadnosti, na izvadcima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta, nalazit će se samo birači pripadnici nacionalnih manjina koji imaju prebivalište u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojima se provode izbori i važeće osobne iskaznice.

Birači pripadnici nacionalnih manjina za koje se prilikom dolaska na biračko mjesto utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan izbora svoje pravo glasovanja ostvariti s potvrdom za glasovanje koju izdaje nadležni ured prema mjestu prebivališta birača. Uz to, podsjećaju se birači kako se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti, osim ako se utvrdi da nisu upisani u registar birača.