Izbori za članove vijeća nacionalnih manjina: Obavijest biračima u PGŽ

Povodom nadolazećih izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, Ured državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji objavio je obavijest biračima s prebivalištem na području Primorsko-goranske županije o mogućnosti pregledavanja, dopune i ispravljanja podataka upisanih u registar birača, koju možete preuzeti: ovdje.

Birači s područja Grada Krka, kao i općina Baška, Dobrinj, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Punat i Vrbnik, uvid u registar birača mogu izvršiti u Matičnom uredu Krk, Trg bana Josipa Jelačića 5, 51500 Krk, s time da se sve potrebne informacije mogu dobiti telefonom na 051 354 345, između 07.30 i 14.30 sati, iliti e-mailom na mu.krk@udu-pgz.hr.

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina koji će do dana provedbe izbora navršiti 18 godina, da se do 24. travnja 2019. godine izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti izjavom pred nadležnim uredom. Birači se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti osim onih koji nisu upisani u registar birača. Pripadnici nacionalnih manjina koji imaju biračko pravo, a prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrde da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan izbora dokazivati svoje pravo na glasovanje potvrdom za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice). Birači koji su upisani u registar birača bez podatka o nacionalnoj pripadnosti, ne mogu se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti u svrhu izdavanja potvrde za glasovanje. Iznimno, birači koji nisu upisani u registar birača, prilikom upisa u registar birača i izdavanja potvrde za glasovanje mogu se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Zahtjevi za uvid, dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača mogu se podnositi zaključno do srijede 24. travnja 2019. godine svakim radnim danom u prethodno naznačeno radno vrijeme Ureda.