U tijeku sanacija i uređenje dijela četvrtaste kule na Veloj placi

Iz Odsjeka za gospodarstvo Grada Krka poručuju kako se već neko vrijeme radi na obnovi četvrtaste kule na Veloj placi u gradu Krku, a trenutno su u tijeku radovi vezani uz sanaciju međukatne konstrukcije druge etaže, odnosno prostorije koju kao svoje sjedište i mjesto za redovno muziciranje koristi Gradska glazba Krk. U prizemlju kule nalazi se ugostiteljski objekt, dok su na prvoj etaži locirane uredske prostorije Turističke zajednice Grada Krka.

Predmetnim je radovima, dakle, predviđeno uklanjanje svih slojeva poda koji se sastoji od parketa, dasaka, folija, izolacijskog materijala i otpada te starih nosivih greda. Zatim slijedi nabava novih međukatnih drvenih greda dugih oko šest metara te njihova ugradnja, ali i polaganje tzv. plivajućeg poda koji podrazumijeva polaganje suhog estriha na OSB ploče, iznad čega će se postaviti dvoslojni hrastov parket. Sa zidova je otučena stara i nanesen sloj nove vapnene žbuke te će se oličiti sve unutrašnje zidne površine. Budući da je zid imao mnogo konstruktivnih pukotina, iste su sanirane armaturnom mrežicom i masom za izravnavanje. Stolariju, također, očekuje sanacija, tj. popravak i lakiranje. Dodajmo kako će prva i druga etaža kule dobiti nove osigurače i ormariće za struju, a veliki vanjski sat privremeno će se ukloniti s kamene fasade, sve dok se ne izradi novo spremište satnog mehanizma.

Posao ove sanacije povjeren je Terradecoru, poduzeću koje gaji bogato iskustvo u obnovi spomenika kulture, a posjeduje i adekvatnu licencu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Dok traju radovi koji se planiraju dovršiti tijekom siječnja 2022. godine, Gradska glazba Krk kao privremeni prostor koristi jednu od etaža zgrade na Trgu Kamplin za koju je plan da se ondje uredi gradski muzej.

Podsjetimo, krčki limenjaci iz svojeg su sjedišta iselili u ožujku ove godine nakon što je dobiveno mišljenje statičara kako taj prostor nije siguran za korištenje zbog mogućeg kolapsa međukatne konstrukcije. Potom se, u kontekstu prve faze, pristupilo sanaciji krovišta, gurle i dijelova vanjskih zidova što je obavljeno tijekom travnja, a naposljetku i planiranju sanacije međukatne konstrukcije te izradi dokumentacije za nabavu kako bi se do kraja ove godine krenulo s radovima druge faze.

Pored svega navedenog, u planu je i zamjena stolarije prvog kata, ali i opremanje kule novim sustavom grijanja, tako da se postojeći klima uređaji zamijene dizalicom topline koja bi kompletnu građevinu grijala na efikasniji i uredniji način. Također, u dogledno se vrijeme može očekivati sanacija kompletne fasade kule, preciznije vanjskog plašta, kamena i fuga.