Otvoren novouređeni Društveni dom Bajčići; rekonstrukcija sufinancirana sredstvima europskih fondova

U naselju Bajčići, 27. svibnja 2022. godine, uz neformalno druženje, razgledavanje i nastup krčkih folkloraša, nakon četverogodišnje aktivnosti, otvoren je novouređeni Društveni dom Bajčići čija je rekonstrukcija sufinancirana sredstvima europskih fondova.

Podsjetimo, u rujnu 2018. godine podnesena je prijava za dobivanje bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za projekt Rekonstrukcija zgrade Društvenog doma Bajčići. Nakon zaprimljene Odluke o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu kojom je utvrđeno da je prvi dio zahtjeva za potporu pravovaljan i potpun, u listopadu 2018. potpisan je Ugovor o financiranju projekta Rekonstrukcija zgrade Društvenog doma Bajčići u okviru Podmjere 7.4 Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljenih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu (provedba tipa operacije 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu), kojim je definiran intenzitet potpore od čak 80 posto ukupno prihvatljivih troškova. Krajem prosinca 2020. dovršen je postupak javne nabave za rekonstrukciju i opremanje Društvenog doma, da bi u veljači 2021. godine, nakon pozitivno ocijenjenog podnesenog drugog dijela zahtjeva za potporu, bila zaprimljena Odluka o dodjeli sredstava kojom je Gradu Krku odobren najviši iznos potpore od 2.505.938,09 kn.

 

 

Ukupna vrijednost projekta tako iznosi 3.653.332,00 kn, a projektom su objedinjeni troškovi projektiranja, savjetodavnih usluga, izvođenja radova, opremanja i nadzora. Od navedenog iznosa 2.505.938,09 kn (68,6 posto) planira se sufinancirati sredstvima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 382.598,38 kn (10,5 posto) sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dok ukupno učešće Grada Krka iznosi 764.795,53 kn (20,9 posto).

Troškovi na rekonstrukciji objekta iznosili su ukupno 2.602.036,76 kn, a samim projektom pristupilo se radovima kao što su zamjena unutarnje i vanjske stolarije, izrada nove fasade, zamjena podnih i zidnih obloga u objektu, rekonstrukcija sanitarnog čvora, ugradnja nove klimatizacije, grijanja i ventilacije, kompletna zamjena instalacija vodovoda, odvodnje i elektroinstalacija te ostalo. Nadalje, ovim projektom u  Društvenom domu Bajčići ugradila se kuhinjska oprema, namještaj te multimedijalna oprema u ukupnoj vrijednosti od 761.545,00 kn. Nakon završetka izvođenja radova i opremanja objekta, pristupilo se tehničkom pregledu te je Uporabna dozvola ishođena krajem travnja 2022. godine.

 

 

S obzirom na projektom definirane ciljeve, rekonstrukcija zgrade Društvenog doma Bajčići sigurno će doprinijeti poboljšanju kvalitete života mještana ostvarivanjem kulturnih i društvenih interesa stanovnika, atraktivnosti naselja i njegovom razvojnom potencijalu, poticanju društveno-ekonomske održivosti te rješavanjem potreba stanovnika naselja s područja Mjesnog odbora Poljica (kojem uz naselje Poljica pripadaju Bajčići, Brozići, Brusići, Kapovci, Nenadići i Žgaljići) za sastajanjem i društvenim životom.


Sažeti podatci o projektu Rekonstrukcija zgrade Društvenog doma Bajčići
 

Ukupna vrijednost projekta: 3.653.332,00 kn

Odobreno sredstva APPRRR: 2.505.938,09 kn

Odobreno sredstva MRRFEU: 382.598,38 kn

Grad Krk: 764.795,53 kn

Trajanje projekta: od 2018. - 2022.