Izvrsni turistički rezultati u Primorsko-goranskoj županiji - tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno 1,7 milijuna dolazaka i 9,4 milijuna noćenja

– S turističkim rezultatima u prvih sedam mjeseci ove godine na području Primorsko-goranske županije sustigli smo rekordnu 2019., a posebice veseli zabilježeni srpanjski porast od 16 posto više noćenja na području Gorskog kotara, kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina otvarajući nedavno održanu konferenciju za novinare na kojoj je zajedno s Irenom Peršić Živadinov, direktoricom Turističke zajednice Kvarnera, predstavio aktualne turističke pokazatelje.  

U prvih sedam mjeseci ove godine u Primorsko-goranskoj županiji tako je zabilježeno 1,7 milijuna dolazaka i 9,4 milijuna noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, evidentirano je 51 posto više dolazaka i 38 posto više noćenja, dok se u usporedbi s 2019. bilježi tek jedan posto manje dolazaka i pet posto manje noćenja. Značajna je i dobra popunjenost visoko-kvalitetnog smještaja koja je rezultirala i povećanom potrošnjom.

– Nastavlja se trend velike potražnje za smještajem s pet zvjezdica, a od početka godine u tom je sektoru ostvareno 28 posto, a samo u srpnju čak 37 posto više noćenja u usporedbi s rezultatima iz 2019., što je potvrda ispravnog profiliranja Kvarnera prema održivoj destinaciji kvalitetnog turizma i svih realiziranih ulaganja, zaključila je Peršić Živadinov.

Kvarner je i dalje među prve tri regije na razini Hrvatske prema ostvarenom broju noćenja u kojem prednjače gosti iz Njemačke za koje se očekuje da će nadići rezultate iz 2019. godine. Najveći dnevni broj gostiju zabilježen je krajem srpnja, i to njih 200 tisuća. U srpnju ove godine ostvareno je 765 tisuća dolazaka i 5,3 milijuna noćenja, što u usporedbi sa srpnjem 2021. govori u prilog povećanju od 14 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima. Nadalje, usporedba s podatcima iz srpnja 2019. godine pokazuje četiri posto više dolazaka i šest posto manje noćenja. Unatoč boljim rezultatima u sektoru komercijalnog smještaja, zabilježeni pad noćenja od 28 posto u nekomercijalnom smještaju (koji podrazumijeva vikendaše i prijatelje), daje nešto slabiji ukupni rezultat.

Većina subregija u sastavu Primorsko-goranske županije, u komercijalnom je smještaju tijekom srpnja ove godine ostvarila rezultate na razini srpnja 2019., dok se u ukupnim brojkama (s komercijalnim i nekomercijalnim smještajem) ističu riječko područje s ostvarenih osam posto više noćenja i Gorski kotar sa 16 posto više noćenja. Tri subregije s najvećim brojem ostvarenih noćenja su otok Krk, cresko-lošinjski otoci i Crikveničko-vinodolska rivijera. Otok Krk bilježi gotovo 2 milijuna noćenja, što je 90 posto osvarenja u usporedbi sa srpnjem 2019., i osam posto više u odnosu na srpanj 2021. godine. Cresko-lošinjski otoci zabilježili su milijun noćenja, što je 96 posto ostvarenja u usporedbi sa srpnjem 2019., dok Crikveničko-vinodolska rivijera bilježi nešto manje od milijun noćenja, što je 94 posto ostvarenja u odnosu na srpanj 2019. godine.

Na području Primorsko-goranske županije najbrojniji su gosti iz Njemačke, a s 2,4 milijuna noćenja ponovno ruše rekorde, što znači da su u odnosu na 2019. godinu zabilježili sedam posto više dolazaka i četiri posto više noćenja. Na drugom su mjestu Slovenci, a slijede ih domaći gosti te Austrijanci. Također, zabilježen je značajan porast broja noćenja gostiju iz Češke, Slovačke i Poljske.