Izvedba Večernje molitve Blažene Djevice Marije zaslužila snažne ovacije

Kao najiščekivaniji program glazbenog dijela 61. Ljetnih priredbi, 18. kolovoza 2017. godine, u Krčkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, mogla se čuti Monteverdijeva Vespro della Beata Vergine 1610 (Večernja molitva Blažene Djevice Marije), i to u svečanoj izvedbi Vokalnog ansambla Antiphonus, a koji je ovom prigodom nastupio u bitno proširenom sastavu.
Nastojeći doći do namještenja u Rimu, Claudio Monteverdi, početkom 17. stoljeća, napisao je Večernje molitve Blažene Djevice Marije, obraćajući se u posveti izravno papi Pavlu V. Međutim, inovativni i hrabri postupci tog ambicioznog ostvarenja, naišli su na neodobravanje papinske kurije te skladatelj nije uspio postići svoj cilj. No, 1613. godine, kada je dobio mjesto kapelnika (maestra) bazilike sv. Marka u Veneciji, Večernje su, konačno, našle ambijent dostojan njihove izvedbu. To se djelo, pored Händelovog oratorija Mesija, danas smatra jednim od najvažnijih postignuća zapadnoeuropske sakralne glazbe, a posebnim ga čini kombiniranje tradicionalnih glazbenih stilova s novima, poput madrigala i liturgijskih kompozicija, koje su postigle izniman uspjeh, te nadahnutog skladatelja, naposljetku, označile kao jednog od najvažnijih figura glazbenog baroka.
Svoje današnje konture Ansambl Antiphonus zadobio je nakon dugog procesa zajedničkog muziciranja ondje okupljenih glazbenika u raznim sastavima. Glazbenici najrazličitijih profila tako su izgradili delikatan repertoar, njegujući djela sa samih početaka europske glazbe, ali i najsuvremenije opuse domaćih i inozemnih skladatelja. Od svog osnutka 2008. godine, ansambl je nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima, a osim niza samostalnih koncerata, snimio je i tri programa za HRT. Pored ostalog, nastupili su na svečanoj priredbi povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a Hrvatsku su predstavljali na pariškom festivalu Croatie, le voici. Antiphonus je 2014. godine u Zagrebu pokrenuo svoju koncertnu sezonu, Triade, fokusiranu uglavnom na Monteverdijeve madrigale i praizvedbe novih djela. A koliko dobro zvuči Monteverdi u izvedbi ovog kolektiva imala je prilike doznati i krčka publika, isprativši, naposljetku, u potpunom oduševljenju, dvadesetak glazbenika - vrsnih vokalista i instrumentalista vođenih sigurnom rukom maestra Tomislava Fačinija - snažnim i dugim aplaudiranjem.
Glazbeni program krčkog festivala, u četvrtak, 24. kolovoza, zaključit će zajednički koncert flautista Danija Bošnjaka i violinista Aleksandra Miloševa.