Izložba Troja na putu pristigla u Galeriju Decumanus

U Galeriji Decumanus, 25. siječnja 2019., postavljena je izložba Troja na putu kojom je Arheološki muzej Zagreb, u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre iz Zagreba i turskim veleposlanstvom u Zagrebu, prošlu, 2018. godinu, obilježio kao Godinu Troje, i to u povodu 20. obljetnice njezinog uvrštenja na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Naime, Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini su ostaci najznačajniji primjer kontakata između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbog svog strateškog položaja stoljećima je imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog i političkog značaja. A zahvaljujući Homeru i njegovim epovima, postigla je besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike.

Ova putujuća izložba, koja je dosad gostovala u Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru, Osijeku i Karlovcu, uglavnom objedinjuje fotografije što ih je na korištenje ustupio trenutni voditelj istraživačkih radova na samom lokalitetu - dr. Rüstem Aslan. Izložbu, također, prate i dva videa, jedan o samoj arheologiji, dok je drugim predstavljen velebni Muzej Troje koji je nedavno otvoren u blizini te znane arheološke destinacije. Koristeći video i fotografsku dokumentaciju izložba daje kratak presjek o tome kako i gdje je otkrivena Troja i što je uopće ona, upoznajući nas, uz ostalo, s legendom o Trojanskom ratu, ali i s činjenicama o istraživačima koji su dali svoj prilog poznavanju drevnog grada.

Otvaranje izložbe Troja na putu održat će se u petak, 01. veljače, s početkom u 18.00 sati, i to u povodu popularne nacionalne inicijative Noć muzeja koju i ove godine, 14. put za redom, inicira Hrvatsko muzejsko društvo. Stoga, ovom ćete se izložbom, koja je Troju povela na put kroz mnoge hrvatske gradove, uz organizirano stručno vodstvo, sigurno i sami otisnuti na putovanje - u Troju i njezino očaravajuće okruženje, koje oduzima dah svojom ljepotom i povijesnim patosom.

Izložba Troja na putu ostaje otvorena do 07. veljače, a svi zainteresirani posjetitelji mogu je razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.