Izložba Otok jedne ljubavi Mile Kumbatović i Otona Glihe premijerno u Krku

Otvorenje izložbe Otok jedne ljubavi na kojoj će po prvi put biti zajednički predstavljeni radovi dvoje značajnih otočnih umjetnika, ujedno i supružnika Mile Kumbatović i Otona Glihe, održat će se u petak, 02. rujna 2016. godine, u Galeriji Decumanus s početkom u 20.00 sati. 

Postavom će tako biti obuhvaćeni radovi iz zbirke obitelji Bašić (u čijem je nasljeđu značajan dio umjetničke ostavštine to dvoje autora) te fundusa Moderne galerije Zagreb i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, što ih je kustoški obradila te za izlaganje pripremila povjesničarka umjetosti Ivanka Reberski.
Budući da su oba autora, tijekom svog čitavog životnog i stvaralačkog vijeka, ostali snažno vezani uz otok Krk, najveći dio pozamašnog opusa to dvoje predstavnika hrvatske (post)moderne naginje upravo slikarskom dokumentiranju (interpretiranju, reinterpretiranju i dekonstruiranju) njegovih jedinstvenih i očito vrlo inspirativnih krajobraza. U ovoj će prigodi u krčkoj galeriji biti postavljen segment ciklusa Gromače Otona Glihe, dok će kao pandan njegovom makrokozmosu, inače zabilježenim otočnim ambijentima što ih u velikoj mjeri definira prostorni crtež suhozida, biti predstavljen mikrokozmički Svijet kamena Mile Kumbatović, točnije njezino studiozno slikarsko analiziranje, bojom i teksturom intrigantne, površine kamena. Na taj će se način izložbom Otok jedne ljubavi demonstrirati cjelovita ispovijest o prepoznatljivom karakteru jednog posebnog otoka, u čiju su se tisućljetnu povijest, uplele dvije specifične umjetničke naravi, stvarajući iz različitih perspektiva, iako motivirani sličnim predlošcima, zaista jedinstvene, apstraktne slikopise.
Ovim projektom Centra za kulturu Grada Krka zatvara se triptih izložbi koji je, u povodu stogodišnjica rođenja, 2014. otpočeo postavom rijetko izlaganih crteža i grafika Otona Glihe, a 2015. godine nastavljen slikarskom i kiparskom retrospektivom Mile Kumbatović. Nakon Krka, cjeloviti postav koji broji 24 slike (po 12 od svakog autora), između 14. listopada i 02. studenog, gostovat će u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, u sklopu projekta međunarodne kulturne suradnje što ih od 2011. godine redovito zajednički provode gradovi Krk i Kotor.
Izložba Otok jedne ljubavi ostaje otvorena do 29. rujna, a postav je moguće razgledati svakim danom, izuzev nedjelje, od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.