Izložba MI.23 - manifestacije + nagrade + suveniri

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.23 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja.

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.23 tako predstavlja valorizaciju odrađenog što posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.

 

 

Ovogodišnji postav, koji će se između 17. i 30. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, a dijelom i u eksterijeru, točnije na Veloj placi i trgu pred galerijom, kroz ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 499. Krčkog sajma - Lovrečeve koji je u svome najrecentnijem izdanju ponudio šarolikost sajmenih, koncertnih, zabavnih i povijesnih sadržaja, s fokusom na kostimirano putovanje u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost. Ljetne priredbe, u svojoj 67. izvedbi, još su jednom oduševile kvalitetnim dramskim, a posebice glazbenim programom koji je publiku ovog puta iznenadio temom Ispričano glazbom. Taj je dvomjesečni festival, s jednom od najdužih tradicija na istočnojadranskoj obali, krenuo zaista dostojanstveno, i to koncertom Ansambla Acoustic Project i sopranistice Darije Auguštan, da bi se nastavio koncertima međunarodno priznatih izvođača poput Edina Karamazova, Ansambla Antiphonus i Petrita Çekua ili hvaljene španjolske sopranistice Núrije Rial i Ansambla Les Cornets Noirs.

 

 

Pored te dvije najdugovječnije gradske manifestacije, svakako vrijedi izdvojiti 26. Krčka jedra, slikovitu regatu tradicijskih barki, obogaćenu mnogim popratnim sadržajima, koja svake godine na blagdan Velike Gospe zaplovi u akvatoriju Krčkog zaljeva, zatim 17. Dane smokava, sve popularniju gastronomsku manifestaciju u čijem je središtu ta plemenita mediteranska voćka, ali i pet atraktivnih sportskih događanja: Adriatic Freediving Trophy, međunarodno natjecanje u ronjenju na dah, Krk Open, tradicionalnu regatu krstaša, Jump2Krk, međunarodni miting skakača s motkom, potom Šotovento - Epic Rides Krk, biciklistički event kojem je, u sklopu projekta Epic Rides Hrvatska, zadaća popularizirati najatraktivnije biciklističke lokacije u Hrvatskoj, te, na kraju, CRO Race, osmo izdanje ugledne međunarodne biciklističke utrke čija se četvrta, tzv. kraljevska etapa, vozila na relaciji Krk - Labin.

 

 

Osim prethodno popisanih manifestacija koje su u najvećoj mjeri svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti Advent u Krku, slijed prigodnih blagdanskih sadržaja, posljednje odrađenu sezonu programa Vama glumimo! kojim su obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, zatim Camino Krk Story, događanje organizirano s ciljem dodatne promocije otočne Camino rute, Prvomajski inkubator, festival motiviran Međunarodnim praznikom rada koji nudi sintezu glazbe, likovnosti i edukacije, te izložbu na otvorenom Otok Krk - dozivaj baštine osmišljenu u kontekstu projekta Prijatelji mora, a izloženu u samome gradskom središtu. U vrhunac turističke sezone Krčane je uvela višednevna proslava Dana grada Krka – splet glazbenih, scenskih i izložbenih momenata, ali i sve bogatiji program Krk Music Festa, inspiriran konceptom Svjetskog dana glazbe, na kojem su koncertirala mnoga poznata imena poput Ricarda Luquea i Marka Tolje ili grupa Queen sensation i Meritas, dok su iskre uzbuđenja mnogima priskrbila dva manja glazbena, tematski različita, festivala: Tramonto i Triola Kamplin Fest. U period posezone naposljetku je uvela manifestacija Štorija o galiji Cristo Ressussitato kojom je proslavljena 452. obljetnica Bitke kod Lepanta.

Pored svega navedenog, Krk je bio domaćin i dviju putujućih festivalskih priredbi, najprije 67. Festivala folklora otoka Krka (u njegovoj 86. obljetnici od trenutka utemeljenja davne 1935. godine) koji je na jednom mjestu okupio sva otočna kulturna i folklorna društva - vrijedne čuvare otočne tradicije, točnije njih 12 s više od 400 članova, kojima je zadaća od zaborava sačuvati bogatu otočnu folklornu baštinu: svirku sopela, pučko pjevanje i ples te specifičnu kulturu odijevanja. Potom su, s dvije festivalske večeri (generalnom probom i završnicom), uslijedile popularne Melodije Istre i Kvarnera, koje su iznova, s obzirom na predstavljene skladbe, njihove autore i izvođače, potvrdile status čuvara glazbene tradicije i baštine našeg podneblja.

 

 

Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Boruta Brozovića (Studio B), Luku Tabaka, Srđana Hulaka, Miroslava Sveteca, Frana Karabaića (F Media), Marija Stiehla, Luisa Gomeza (Sprint Cycling Agency) i kreativni produkcijski servis Vertical media te Igora Gržetića, ujedno i autora postava.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju najrecentnijih nagrada, svoje je mjesto, po prvi put, zaslužilo priznanje što ga je Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva ove godine namijenio gradu Krku, kao Zelenom gradu - prijatelju Velebitske degenije. Uz to, tvrtka Google premijerno je u Hrvatskoj dodijelila nagradu Zlatni pin u kategoriji Dvorci i palače. Temeljem ocjena i recenzija korisnika usluge Google Maps to je priznanje zaslužilo deset najljepših hrvatskih dvoraca i palača, a među njima i Frankopanski kaštel. U sklopu jubilarne, 10. nacionalne nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award, Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, srebrnim poveljama odala je priznanje Obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Magriž iz Kornića u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva i Kući Krčkog pršuta Žužić iz Vrha u kategoriji Projekti sa zaštićenim i marketinškim oznakama. Također, Krčki pršut Mesnice-marketa Žužić na Dana hrvatskog pršuta priređenim u Rijeci ovjenčan je srebrnom medaljom, a Vjekoslav Žužić i posebnim priznanjem za razvoj pršutarske industrije u Hrvatskoj. Radi se o poznatoj manifestaciji koju provodi Klaster hrvatskog pršuta i na kojoj se, tradicionalno, vrednuju hrvatski certificirani pršuti. Tome dodajmo i kako je krajem prošle godine grad Krk, u sklopu petog po redu izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg zajednički provode internetski portal Gradonačelnik.hr, medijska tvrtka Hanza Media, agencija Ipsos i konzultantska kuća Apsolon, po drugi put, obranio titulu najboljeg malog grada u kategoriji Smart City.

Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na dvanaest dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastronomske proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i sve sadržajniji digitalni katalog kojem se može pristupiti putem poveznice: tz-krk.hr/hr/dar. Istaknimo kako je ovogodišnji natječaj naglasak stavio na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih temama i simbolikom vezanom uz more.

 

 

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem jednog zanimljivog izdavačkog projekata, i to monografije Bilo jednom u gradu Krku, krčkog publicista Alana Žica-Teklina.

Svemu prethodno izdvojenom pridodajmo i jedan pažnje vrijedan statistički podatak! U razdoblju od 01. siječnja do 15. listopada ove godine, na području Grada Krka u komercijalnom je smještaju zabilježeno čak 1.400.925 noćenja, čime je za 6 posto nadjačano ostvarenje iz čitave i po mnogim parametrima referentne 2019. godine. Time je ujedno i realiziran plan predviđen Godišnjim programom rada Turističke zajednice Grada Krka za tekuću godinu kojim je upravo u komercijalnom smještaju bilo predviđeno ostvarenje s ukupno 1.400.000 noćenja i 245.000 dolazaka.

Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Izložbu MI.23 - manifestacije + nagrade + suveniri, čiju organizaciju potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, uz podršku Centra za kulturu Grada Krka, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.


Plakat za izložbu MI.23 [.pdf]
Pozivnica za izložbu MI.23 [.pdf]