Izložba MI.19 kao poticaj promišljanju rezultata netom završene sezone

U Galeriji Decumanus, još 15. studenog 2019. godine, postavljena je dokumentarna izložba MI.19 - manifestacije + nagrade + suveniri, kojoj je zadaća da posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomogne u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju rezultata netom završene sezone, predstavljajući pritom najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Riječ je o inicijativi Turističke zajednice Grada Krka, s u nazivu, prigodno, kodiranom osobnom zamjenicom prvog lica množine, kojom se već devetu godinu za redom na zanimljiv način prezentiraju najveće gradske manifestacije, najrecentnije serije izabranih suvenira, ali i nagrade koje su Krk i Krčani zaslužili u proteklom jednogodišnjem periodu.

Sam postav, ciklusom fotografija velikog formata, što ih potpisuju Anica Žic, Borut Brozović, Srđan Hulak, Daniela Mikičić, Denis Lešić, Dejan Hriljac i Igor Gržetić (ujedno i autor postava), posjetiteljima omogućuje uživanje u probranim motivima koji su zabilježeni na najreprezentativnijim gradskim manifestacijama: 495. Krčkom sajmu - Lovrečevi, 63. Ljetnim priredbama te Krk Music Festu kojem je pošlo za rukom spajanje kvalitetne i žanrovski različite glazbe, plesa, neuobičajene gastro ponude i radioničkih sadržaja, a sve to ususret mnogima omiljenom dijelu godine - ljetu. Međutim, izložba prati i ostala događanja, od Krčkog karnevala, serije dramskih događanja povezanih motom Vama glumimo i aktivističke glazbeno-likovne priredbe Prvomajski inkubator, preko proslave Dana Grada Krka, ljetnih Tramonto sesija, Krčkih jedara i Dana smokava, pa sve do premijernog izdanja povijesno-edukativnog festivala Curicum Vitae ili manifestacije Camino Krk kojom je krenulo otkrivanje i obilježavanje krčkog dijela službene hrvatske Camino rute koja će, sigurni smo, zaživjeti kao dio popularne europske mreže hodočasničkih puteva sv. Jakova.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada svoje mjesto ondje su zaslužila dva nacionalna priznanja dodijeljena Gradu Krku kao najboljem malom gradu u kategoriji gospodarstva, ali i ukupne kvalitete života. Radi se o nagradama dodijeljenim u sklopu drugog po redu izbora najboljih hrvatskih gradova što su ga zajednički proveli internetski portal gradonačelnik.hr, dnevnik Jutarnji list i agencija Ipsos, i to s ciljem da se sve gradske uprave u upravljanju svojim gradovima motivira na podizanje razine njihova (sveukupnog) funkcioniranja. Budući da je Krk bio jedini grad s dva osvojena naslova, proglašen je i ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora najboljih hrvatskih gradova!

Uz značajne potencijale turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na osam dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upoznaju dvije posljednje izabrane serije suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i katalog koji na pedesetak stranica donosi većinu suvenirske ponude uzimajući u obzir rezultate natječaja što se, počevši 2012., provode jednom godišnje. Katalog tako donosi 126 suvenira (69 autora) koji kao ponosni nositelji ove markice, bivaju svojevrsnim prezentom grada i otoka Krka, predstavljajući odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, a prezentirajući ujedno njegovu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu.

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem dviju vrijednih izdavačkih projekata, i to monografije Krk - blagost mora dašak gora, autora Milana Sijerkovića, te ekološkim načelima inspirirane slikovnice Krk - otok od zlata, a ne od blata! autorskog dvojca: tekstopisca Denisa Lešića i ilustratora Saše Lončarića.

Izložbu MI.19 - manifestacije + nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, svi zainteresirani mogu razgledati do kraja ovog tjedna, i to svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati.