Izložba MI.18 - manifestacije + nagrade + suveniri

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.18 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja.

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.18 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog što posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.

Ovogodišnji postav, koji će se između 15. i 28. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 494. Lovrečeve koja je iznova na nekoliko pozornica ponudila maksimalnu šarolikost, od kulturno-zabavnih i gastro sadržaja, preko kostimiranih putovanja u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost, pa sve do jedinstvenog natjecanja u rezanju pršuta. Ljetne priredbe, u svom 62. izdanju, još su jednom, pod geslom Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana, obilježavajući pritom 900. godišnjicu od prvog pisanog spomena Frankopana na otoku Krku, oduševile kvalitetnim dramskim, a posebice glazbenim programom koji je publici donio presjek europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća, i to u devet epizoda, uzimajući u obzir staru (srednjovjekovnu), ranu (renesansnu) i klasičnu (baroknu) glazbu te tako prateći vrijeme vladanja Knezova Krčkih, ali i nekolicinu konkretnih povijesnih trenutaka. Pored Lovrečeve i Ljetnih priredbi, vrijedi spomenuti i proslavu Dan Grada Krka, ujedno i blagdan sv. Kvirina, kao biskupijskog i gradskog patrona, pod nazivom KRK25, imajući u fokusu 25. godišnjicu od njegovog konstituiranja (kao jedinice lokalne samouprave), uz bogatu paletu najrazličitijih sadržaja, od predstavljanja nekolicine publikacija i izložbe Saše Lončarića, preko predstavljanja novoobnovljene tradicijske brodice - bragoca Paolina i otvorenja Interpretacijskog centra maritimne baštine otoka Krka, pa sve do svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Krka, i, u završnici, veličanstvenog koncerta Četiri tenora.

Osim prethodno izdvojenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri, svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti aktivistički festival Prvomajski inkubator, višednevnu biciklističku akciju Krk Bike Story ustrajnu u popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza, zatim krčku večer popularnih Melodija Istre i Kvarnera, treće po redu Tramonto sesije tijekom kojih su svoje glazbene priče predstavili protagonisti domaće alternativne pop-rock scene ili Krčka jedra - regatu tradicijskih barki sve prepoznatljiviju po atraktivnom noćnom jedrenju. Svoju premijeru ove je godine doživjela i izvrsno prihvaćena trodnevna manifestacija Krk Music Fest, spojivši kvalitetnu i žanrovski različitu glazbu, neobičnu gastro ponudu i zanimljive radioničke sadržaje, a sve to ususret mnoga omiljenom dijelu godine - ljetu! Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Boruta Brozovića, Sašu Lončarića, Vladimira Kalinića, Juliena Duvala, Srđana Hulaka i Igora Gržetića, ujedno i autora postava.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada svoje mjesto ondje je zaslužilo nacionalno priznanje dodijeljeno Gradu Krku, kao najboljem malom gradu na području gospodarstva. Riječ je o nagradi dodijeljenoj u sklopu projekta prvog izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su zajednički priredili internetski portal gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos, i to s ciljem da se sve gradske uprave u upravljanju svojim gradovima, kreiranju proračuna i planiranju projekata i mjera, potrude još više i bolje kako bi podigle razinu funkcioniranja i uspješnosti svojih gradova, te kvalitetu i standard života građana. Na najvećem nacionalnom skupu turističkih djelatnika - Danima hrvatskog turizma, Mati Mrakovčiću, vlasniku krčkog Kampa Bor uručena je prestižna godišnja nagrada Anton Štifanić, a koju Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, u sklopu akcije Čovjek - ključ uspjeha, dodjeljuju kao posebno priznanje za izniman doprinos pojedinaca ili ustanova u razvitku hrvatskog turizma, u ovom slučaju za doprinos razvoju hrvatske kamping industrije.

Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na sedam dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i prošle godine publiciran katalog koji na pedesetak stranica donosi značajan dio suvenirske ponude uzimajući u obzir rezultate natječaja što se, počevši 2012., provode jednom godišnje.

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem triju vrijednih izdavačkih projekata, i to knjiga: KRK25 - 25 godina od konstituiranja Grada Krka urednice Milice Žužić, zatim Naselja oko grada Krka - zapadni dio otoka, Vrh i Kornić (od najstarijih vremena do danas) autora Anton Bozanić te Krčka kulturna baština čiji sadržaj potpisuju Anton Bozanić, Tomislav Galović i Igor Žic.

Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Izložbu MI.18 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.