Izložba MI.17 - manifestacije + nagrade + suveniri

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.17 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja.
Dokumentarno-izložbeni projekt MI.17 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.
Ovogodišnji postav, koji će se između 14. i 27. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 493. Lovrečeve koja je iznova na nekoliko pozornica ponudila maksimalnu šarolikost, od kulturno-zabavnih i gastro sadržaja, preko kostimiranih putovanja u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost, pa sve do jedinstvenog natjecanja u rezanju pršuta. Ljetne priredbe, u svom 61. izdanju, još su jednom oduševile kvalitetnim dramskim i glazbenim programom, dok su Krčka jedra, obzirom na svoj 20. jubilej, donijele pregršt različitih aktivnosti okupljenih oko centralne regate tradicijskih plovila koja svake godine, na blagdan Velike Gospe, u natjecanje kreće nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Krčke katedrale. 
Osim prethodno izdvojenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri, svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti i sportsko-rekreativne inicijative, vezane uglavnom uz period predsezone, poput višednevne biciklističke akcije Krk Spring Bike Adventure, i nadalje ustrajne u popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza. 
Izložba prati i ostala događanja, od tradicionalnog Krčkog karnevala, preko drugog izdanja manifestacije Vama glumimo koja je Krčanima u zimskim mjesecima donijela ciklus dramskih događanja ili koncertnog dijela aktivistički obojenog festivala Prvomajski inkubator, pa sve do čina proglašenja 27 susjedstava koji će se kao jedan od programskih pravaca razvijati u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture ili trećih po redu Tramonto sesija tijekom kojih su svoje glazbene priče predstavili protagonisti domaće alternativne pop-rock scene. Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Vladimira Kalinića, Marijanu Kirasić Nekić, Denisa Lešića, Natašu Jurinu, Bojana Šenkinca te Igora Gržetića, ujedno i autora postava.
U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada svoje mjesto ondje je zaslužilo nacionalno godišnje priznanje Simply the Best dodijeljeno Turističkoj zajednici otoka Krka za projekt Kulturno nasljeđe otoka Krka koji podrazumijeva objedinjavanje otočne kulturno-umjetničke baštine i njezinu prezentaciju posredstvom modernih tehnologija. U akciji Naj kamp Adria što je provodi slovenski kamping portal avtokampi.si nagrade su dobili najbolji hrvatski i slovenski kampovi, a među njima, u kategoriji velikih kvarnerskih kampova, i Kamp Ježevac. Potvrde iznimne kvalitete nisu zaobišle ni naše gastro proizvode, prije svega pršut, sir i med. Naime, Krčki pršut Vjekoslava Žužića koji je ove godine (kao prvi hrvatski proizvod s europskom oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla) predstavljen i u Europskom parlamentu, na 12. Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju, a potom i na Danima hrvatskog pršuta u Šibeniku, ovjenčan je titulom (apsolutnog) šampiona. Ovčjim sirevima OPG-a Magriž na 8. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Vinkovcima dodijeljene su prestižne zlatne plakete, a na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i velike zlatne medalje, s time da je Krčki sir ondje zaslužio i diplomu sa zvanjem šampiona kvalitete grupe proizvoda, dok je za vrhunsku kvalitetu ocijenjenih sireva s otoka Krka pristigla i diploma s poveljom za kvalitetu. Pored toga, med pčelara Nikice Depikolozvanea na Danima meda u Osijeku, u sklopu 22. Natjecanja pčelara i pčelarskih organizacija u kvaliteti pčelinjih proizvoda, ovjenčan je titulom šampiona kaduljinog meda.
Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na šest dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i nedavno publiciran katalog koji na pedesetak stranica donosi kompletnu suvenirsku ponudu uzimajući u obzir rezultate natječaja što se, počevši 2012., provode jednom godišnje. Katalog tako donosi 126 suvenira (69 autora) koji kao ponosni nositelji ove markice, bivaju svojevrsnim prezentom grada Krka, predstavljajući odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, a prezentirajući ujedno njegovu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu.
Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem dvaju vrijednih izdavačkih projekata krčkog Centra za kulturu, točnije knjige Tako je govorio Burbur, autora Alana Žica Teklina, koja donosi priču o izumrlom veljotskom jeziku i njegovom posljednjem govorniku Antoniju Udini Burburu, dok slikovnicom-vodičem Đir po Krku, autora Denisa Lešića i Saše Lončarića, djeci prilagođena povijest grada odsad biva dostupna u nekoliko jezičnih varijanti.
Ne smijemo, na kraju, zaboraviti ni statistiku, jer već je u kolovozu, znatno ranije nego li prošle godine, na području Grada Krka, zabilježeno više od milijun noćenja, što nam, pored čitavog niza odrađenih događanja, ali i osvojenih nagrada, govori u prilog još jednoj uspješnoj godini! 
Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.
 
 
Izložbu MI.17 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.