Izložba MI.15 - manifestacije + nagrade + suveniri

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.15 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena ka prezentaciji najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja.

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.15 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi zaista širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima. Ovogodišnji postav, koji će se između 09. i 27. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima koji su zabilježeni na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 491. Krčkog sajma koji je iznova na nekoliko pozornica ponudio maksimalnu šarolikost, od gastro i kulturno-zabavnih sadržaja, preko kostimiranih putovanja u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost, pa sve do željno iščekivanog natjecanja u rezanju pršuta. Ljetne priredbe još su jednom, i to na novouređenoj Sceni Zidine, oduševile bogatim dramskim i glazbenim programom u koji je ove godine uvela kompilacija virtuoznih interpretacija klasike, jazza, argentinskog tanga, rocka i brazilskih ritmova, podarivši krčkoj publici nesvakidašnji glazbeni izazov, jer svako koncertno predstavljanje poznatog Acoustic projecta, kako vole kazati, utjelovljuje novi početak, novu ideju, novi eksperiment i novi zvučni projekt!
Osim prethodno izdvojenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri, svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti i sportsko-rekreativne programe, vezane uglavnom uz period pred i posezone, poput natjecanja u orijentacijskom trčanju Liburnija Orienteering Meeting, međunarodne ronilačke smotre Scuba fest ili biciklijade Bodul bike, još uvijek ustrajne u popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza. Jednako su vrijedne i gastro manifestacije, osobito Dani smokava koji uz nužnu edukaciju o smokvarstvu pažnju skreću i na bogatstvo domaćih suvenira uporabne vrijednosti temeljenih na donedavno gotovo zaboravljenom, ali delikatesnom, plodu smokve. U skladu s gradskim geslom koji kao važne segmente njegovog identiteta izdvaja povijest i kulturu, izložbom je također obuhvaćeno dokumentiranje likovnošću prožetih sadržaja, poput krčkih landartističkih radionica ili postava na otvorenom iz ciklusa Prijatelj mora ove godine usmjerenog prema hrvatskoj fotografskoj baštini s početka prošlog stoljeća, dok posvećenost tradiciji izvire iz festivala Melodije Istre i Kvarnera predanog u njegovanju čakavštine i ovdašnje etno glazbe, ali i Krčkih jedara, poznate regate tradicijskih barki koja je ove godine u premijernom izdanju noćnog jedrenja iznenadila jedinstvenim ambijentom.
Izložba prati i ostala događanja, od Krčkog karnevala, preko koncertnog dijela aktivističkog festivala Prvomajski inkubator i izložbe monumentalnih pješčanih skulptura, pa sve do atmosfere koja je pratila snimanje HRT-ove emisije Šušur, ovog ljeta emitirane uživo iz grada Krka. Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Josipa Grđana, Denisa Lešića, Mladena Trinajstića, Leu Grgurić i Igora Gržetić.
U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada svoje mjesto ondje je svakako zaslužilo priznanje Best Camping 2015 što su ga Valamarovom Kampu Krk (4*) dodijelili najveći njemački i nizozemski autoklubovi - ADAC i ANWB, a o njegovoj uređenosti govori i činjenica kako je početkom godine postao i službenim članom elitne skupine najboljih 40 europskih kampova u okviru Leading Campings of Europe. Novi turističko-promotivni film Otok Krk - Zlatni otok Bernardina Modrića ove je godine zaslužio jednu od glavnih festivalskih nagrada - Blue Danube - na 7. Silafestu, međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma, održanom u Srbiji. Festivalski žiri kojim je predsjedavao dobitnik Oskara, proslavljeni Zbigniew Mudzki, tako je Modrićev jedanaestominutni uradak proglasio najboljim umjetničkim ostvarenjem. Potvrde kvalitete nisu zaobišle ni naše gastro proizvode, prije svega Krčki pršut i Krčko maslinovo ulje. Naime, Krčki pršut u travnju je zaštićen europskom oznakom geografskog podrijetla, čime je Hrvatska dobila prvi proizvod naziva registriranog na zajedničkom europskom tržištu. Krčko maslinovo ulje, krenulo je istim putem, priskrbivši si oznaku izvornosti kao prijelaznu nacionalnu zaštitu kojom je definiran vremenski period što traje od datuma podnošenja zahtjeva za registracijom, pa sve do donošenja konačne odluke o dobivanju oznake na razini Europske unije. I dok je udruženje krčkih maslinara Drobnica slavilo na 17. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak, primivši Zlatnu amforu Noćnjaka za doprinos očuvanju i unapređenju maslinarstva, Krčki pršut našeg pršutara Vjekoslava Žužića ovjenčan je dvijema šampionskim titulama, i to najprije na 10. Nacionalnom sajmu pršuta održanom u Sinju, a potom i 9. Internacionalnom sajmu pršuta priređenom u Tinjanu.
 

 

Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na četiri dosad realizirana natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavalja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i novi katalog koji na 40 stranica donosi kompletnu suvenirsku ponudu.
Postav ovog dokumetarno-izložbenog projekta dopunjen je prezentacijom jedne važne inicijative, ali i spomenom na jednan vrijedan statistički rekord. Nakon što je prošle godine donesen Sporazum o bratimljenju, očito čvrsta veza Krka i Rockenhausena potvrđena je potpisivanjem Povelje prijateljstva kojom su čelnici obiju gradova, tijekom njemačkog susreta, potkrijepili želju za međusobnom suradnjom na različitim područjima. A što se statističkog rekorda tiče, već u rujnu, na području Grada Krka, po prvi je put u jednoj turističkoj godini zabilježeno više od milijun noćenja (odnosno rekordnih četiri milijuna ostvarenih na području otoka Krka), što nam, pored čitavog spektra odrađenih događanja i osvojenih nagrada, govori u prilog zaista uspješnoj godini! 
 
 
Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.
Izložbu MI.15 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.