Izložba Danuncijada na otoku Krku Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka

Povodom obilježavanja stote godišnjice od prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom području, početkom lipnja prošle godine u gradu Krku održan je znanstveno-stručni skup Danuncijada na otoku Krku. Sazivom je bilo okupljeno sedmero izlagača s otoka Krka i grada Rijeke koji su svojim temama obuhvatili razdoblje od kraja Prvog svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine.

Navedeni se period  odnosi na zauzimanje grada Rijeke, a kasnije i otoka Krka od strane talijanske okupacijske vojske. Unutar tog razdoblja talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D'Annunzio na čelu svojih legionara i ardita ušao je u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera, koja je obuhvaćala i otok Krk.

Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca. Bila je obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjima njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je prisutno sjećanje na Krvavi Božić 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima sa susjednog kopna zadali arditima konačan poraz.

Izložba Danuncijada na otoku Krku, obuhvaćajući 23 velika informativna panoa, predstavlja upravo ta zbivanja. Izložbeni materijal dio je arhivske građe pohranjene u Državnom arhivu u Rijeci, dok su fotografije iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, kao i privatnih zbirki koje su konzumirane tijekom istraživanja teme.

Ovu dokumentarnu izložbu, koja će u Galeriji Decumanus javnosti na raspolaganju biti između 18. veljače i 03. ožujka 2022. godine, svakim radnim danom između 10.00 i 13.00 sati, potpisuju dr. sc. Tea Perinčić (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka) i dr. sc. Tvrtko Božić (Osnovna škola Fran Krsto Frankopan Krk). Uz podršku Centra za kulturu Grada Krka, organizator izložbe je Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, a projektni partner Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.