Izlaganjem replike vesla i izložbom Tee Paškov Vukojević krenula Štorija o galiji

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).

U Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepant) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povodom za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u drugoj polovici 16. stoljeća, njegovog života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe 2008. godine Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato, kojim se otad obilježavaju godišnjice Lepantske bitke. Ono što proslavu godišnjice tog bitnog okršaja kod Lepanta čini prepoznatljivim suradnja je krčkog Centra za kulturu, kao organizatora, s istočnojadranskim gadovima čije su galije doprinijele značajnom uspjehu Svete lige. Ovog puta manifestacija je realizirana u suradnji s gradom Kotorom, odnosno tamošnjim Pomorskim muzejem, kojeg, pored prijateljstva, s Krkom vezuje i nekolicina uspješno realiziarnih projekata. 
Program ovogodišnje Štorije o galiji Cristo Ressussitato započeo je, 04. listopada 2013. godine izlaganjem replike vesla krčke galije trireme u naravnoj veličini (dugačkog 12,5 m i teškog 250 kg) na prostoru gradske rive. Veslo koje je u začecima ove manifestacije izradio krčki brodomaketar Željko Skomeršić položeno je na kavalete te se tako postavljeno (u narednih nekoliko dana) može pokretati na isti način kao što se to nekada činilo na galijama. Prijenos vesla i simulaciju zaveslaja, što su privukli velik broj znatiželjnika, pratio je nastup raspoloženih folkloraša - plesača i sopelaša - iz Kulturnog društva Kornić. 
Po završetku programa na gradskoj rivi, u krčkoj Galeriji Decumanus uz nastup poljičke Klape Kaštadi otvorena je izložba Prostorna razotkrivanja riječke autorice Tee Paškov Vukojević čije su slike i skulpture inspirirane koloristički dojmljivim ambijentima Mediterana. Izložbu su uz autoricu otvorili Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu i gradonačelnik Darijo Vasilić, a okupljenima se na slikovitom trgu ispred galerijskog prostora pridružila i crnorgorska delegacija vođena Milevom Pejaković Vujošević, direktoricom Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.
Kao što se zasigurno zna, navodi Maja Parentić, otvorenjem izložbe Tee Paškov Vukojević i izlaganjem replike vesla galije trireme, započelo je obilježavanje 442. godišnjice slavne Lepantske bitke; okršaja na moru u kojem je sudjelovala i krčka galija Cristo Ressussitato. Ono što nas, vezano uz spomenuto, obvezuje jest činjenica da smo sljednici te slavne pomorske tradicije obzirom da je naše ljudstvo (oko 800 galijota, mornara, veslača i vojnika) sudjelovalo u jednoj od najvećih i najznačajnijih pomorskih bitaka u povijesti, ujedno i posljednjoj pomorskoj bitki brodova na vesla. Pobjeda je izvojevana, dodaje Parentić, ali s visokom cijenom, a ono najmanje što možemo napraviti jest to da se ovih dana prisjetimo Krčana koji su sudjelovali u okršaju kod Lepanta te da im budemo zahvalni na onome što danas uživamo. Neka ovaj trenutak bude i prilika da pozdravimo naše goste i prijatelje iz Boke kotorske, vođene direktoricom kotorskog Pomorskog muzeja Milevom Pejaković Vujošević i generalnim vikarom Kotorske biskupije don Antonom Belanom, koji su zaslužni za krčko predstavljanje srebrnih zavjetnih pločica, odnosno skorašnje otvorenje vrijednog postava Ex-voto - zavjetni darovi bokeljskih pomoraca. Iznimno mi je drago, zaključuje Parentić, da upravo danas, baštineći bogatu pomorsku tradiciju, otvaramo izložbu autorice Tee Paškov Vukojević, mlade riječke umjetnice jedinstvenog opusa s nadahnućem pronđenim u specifičnim ambijentima Meditarana. Upravo taj Mediteran i njegov kulturni krug, poveznica su ove izložbe i štorije koju upravo započinjemo pričati.
Drago mi je da smo pred još jednim danima Štorije o galiji Cristo Ressussitato, ističe gradonačelnik Darijo Vasilić, još jednom obilježavanju godišnjice Lepantske bitke u gradu Krku, u čast hrabrih krčkih mornara koji su davno krenuli na put bez povratka. Međutim opravdali su ponos i dostojanstvo naše tradicije pomorstva, brodogradnje i jedrenja, odnosno svega onoga što danas baštinimo kao veliku vrijednost. I nije na odmet spomenuti kako je upravo u gradu Krku na leđima bogate pomorske prošlosti osnovan i prvi jedriličarski klub na jadranu, a možad i uopće na istočnojadranskoj obali. Izuzetno me veseli, zaključuje Vasilić, da upravo Tea Paškov Vukojević otvara izložbu u gradu Krku i da s njezinim koloristički i kompozicijski dojmljivim radovima ulazimo u manifestaciju pred nama.
Središnji dio Štorije o galiji Cristo Ressussitato izložba je Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, a uz nastup Klape Kaštadi njezino otvorenje održati će se 05. listopada 2013. godine u crkvi sv. Kvirina s početkom u 18.00 sati. Nakon otvorenja izložbe slijedi Galijotska večer na gradskoj rivi ili u slučaju lošeg vremena u interijeru Koktel bara Volsonis, i to uz koncerte Klape Zvonimir i Klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj. Događanje će zaključiti misa za sve poginule u Lepantskoj bitki i vođena šetnja do zavjetne kapele obitelji Čikuta skrivene na brdu Biska, a za koju se svi zainteresirani mogu prijaviti na e-mail: kultura@gradkrk.net.