Iz krčkih škola stižu dobre vijesti. Veći je broj bodulskih učenika nego lani

Na početku školske godine iz svih krčkih obrazovnih ustanova pristižu dobre vijesti, barem kad je u pitanju brojnost njihovih polaznika. Već godinama prisutni pozitivni trendovi više su no vidljivi u svim trima krčkim školama, kako onoj najvećoj i polaznicima najbrojnijoj - OŠ Fran Krsto Frankopan Krk - tako i dvjema manjim, ali ništa manje živima – OŠ Omišalj, odnosno OŠ Malinska-Dubašnica.

Kako nam je predstavio Serđo Samblić, ravnatelj krčke škole kojoj osim njene gradske matice pripadaju i područne škole Vrh, Vrbnik, Punat i Baška, spomenuta ustanova broji sveukupno 889 učenika, čak 36 više nego na prvi dan prošle nastavne godine.

– Bilježimo i veći broj razrednih odjeljenja kojih, gledajući cijelu školu, sad imamo 53, za razliku od lanjskih 50, ističe Samblić, ne skrivaju zadovojstvo nastavkom trenda rasta školske ustanove kojom već godinama ravna. Najveći plus i ove godine bilježimo u gradu Krku gdje matičnu školu sad pohađa 420 učenika, 26 više no lani. Lijepa je vijest i da smo ondje upisali 52 prvašića u tri paralelna razredna odjeljenja, nastavio je naš sugovornik, napomenuvši da su po tri krčke paralelke još u radu i u generaciji učenika drugih, petih, šestih i sedmih razreda. Zbog toga nam je već neko vrijeme čak i ova naša velika i moderna škola pomalo pretijesna pa smo i ovog ljeta u njoj odrađivali niz građevinskih preinaka, a sve kako bismo stvorili više dodatnih prostorija za uspostavu novih razreda, zaključio je Samblić.

Ravnatelj krčke škole podsjetio nas je i da u matičnoj školi djeluje i područna ispostava Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka za čije je polaznike također osiguran dovoljno velik i kvalitetno opremljeni nastavni prostor. Samblić nam je predstavio i to da je, osim u krčkoj, porast broja polaznika još zabilježen i u PŠ Vrh (koja ima 11 učenika više no lani, odnosno ukupno 146 učenika), kao i PŠ Baška, s jednim učenikom viška, odnosno 110 polaznika. PŠ Punat broji isti broj učenika kao lani (sveukupno njih 130), dok je ona najmalobrojnija područna jedinica, u Vrbniku, u ovu nastavnu godinu krenula s 83 polaznika, dvoje manje nego lani.

 

Podaci za hvaljenje
 

Kako nam je pak predstavila Ivana Mihaljević, nedavno ustoličena ravnateljica OŠ Omišalj pod okriljem koje djeluje i PŠ Dobrinj, spomenuta školska ustanova ove godine broji 347 učenika, 14 više no lani.

– Od tog broja 221 učenik pohađa našu matičnu školu u Omišlju, a 126 onu u Dobrinju. Sveukupno brojimo i 36 prvašića podijeljenih u tri razredna odjeljenja, dva u Omišlju i jedan u dobrinjskoj školi - zaključila je Ivana Mihaljević, ne zaboravivši nam reći i da se, osim unutar osam dobrinjskih, nastava u toj školi organizaciono provodi i unutar 14 razrednih odjeljenja MŠ Omišalj, što će reći da su pod kapom te ustanove sveukupno 22 razredna odjeljenja.

Njena kolegica Nedeljka Turčić, ravnateljica OŠ Malinska-Dubašnica, pohvalila nam se podatkom da je nova školska godina ondje krenula s 287 polaznica i polaznika, 16 više od lani bilježenoga brojnog stanja. Upisali su 39 prvašića, čak devetero više no lani. U toj školi se za sve generacije njenih polaznika nastava organizira unutar dvaju paralelnih razreda, što znači da spomenuta otočna škola nastavu vodi u 16 svojih razrednih odjela.

 

Na Krku 1.523 osnovca
 

Na otoku Krku su, zbrojimo li sve spomenute podatke, nastavnu godinu započela respekta vrijedna 1.523 osnovke i osnovca, od kojih je čak 190 prvaša. Spomenuti pokazatelji jasno govore da je ne tako davno u djelo provedena podjela nekad jedinstvene, sveotočne osnovnoškolske ustanove na tri zasebne matice bila pametna i smislena odluka jer bi ustroj, a još više operativno vođenje nastave u školi koja bi brojala toliko učenika bilo ne samo suprotno važećem pedagoškom standardu, već i operativno teško izvedivo. [novilist.hr, Mladen Trinajstić]