Ispraćaj stare u sibirskim uvjetima

Novi list, 02. siječnja 2015. 
 
Po sad već uhodanoj praksi, Krčani i njihovi brojni gosti od stare su se godine oprostili prigodnim podnevnim okupljanjem na glavnom gradskom trgu.
Na dupkom ispunjenoj Veloj placi od nadprosječno kišne, ali i tople godine Boduli su se na koncu pozdravili u pravom sibirskom ozračju, uz za 2014. atipični temperaturni minus i neobično snažnu buru koja je doslovno ledila krv u žilama feštara, pa tako i uvijek dobro raspoloženih krčkih tamburaša, članova sastava Boduli čiji su prsti unatoč promrzlosti ipak nalazili put do žica instrumenata koji su rasplesavali zaleđene otočane i goste. Točno u podne od 2014. se službeno oprostio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji je, podizanjem čaše u društvu direktorice Turističkog ureda TZG Krka Nataše Jurine, tom prigodom svim okupljenima nazdravio pjenušcem poželivši nešto ljepših, ugodnijih i prosperitetnijih predstojećih 12 mjeseci. 
Godina pred nama, uvjeren sam, biti će ljepša, a po svemu i bolja od prošle. Ima li stoga ljepšeg načina i mjesta nazdraviti joj do li na trgu na kojem se to čini već više od dva tisućljeća, zaključio je naposljetku krčki gradonačelnik pozivajući sugrađane da podignu čašu u zrak. 
Tradicionalna podnevna fešta na Veloj placi ni ovog puta nije prošla bez obilja ića i pića, tradicionalnih i za ovakve prigode nazaobilaznih domaćih delicija. Na štandu postavljenom na trgu sugrađane je besplatnim porcijama nagrađivanog i sad već nadaleko poznatog krčkog pršuta tako častio krčki majstor pršutarskog zanata Vjeko Žužić pored kojega su svim slavljenicima, također besplatno, grla domaćim vinom podmazivali članovi Bukalete - udruge krčkih malih vinara. Podnevnom silvestarskom feštanju po domaću doprinos su dali i lokalni ugostitelji koji su besplatno djelili imbriagone - tradicionalne krčke tvrde kekse aromatizirane anisom. Tempreturu su dizali i članovi udruge Knezovi krčki Frankopani koji su bili zaduženi za distribuciju kuhanog vina kojeg su spravljali po recepturi iz 17. stoljeća. [Mladen Trinajstić]