InNoPlastic: Kreće tjedan čišćenja krčkih plaža

Krčko Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o. poziva na Horizon 2020 InNoPlastic - tjedan čišćenja krčkih plaža koji će se odvijati od 04. - 11. lipnja 2021. godine, i tijekom kojeg će se održati još mnogi (tematski) sadržaji.

Ovo višednevno događanje započet će radionicom prikupljanja podataka o morskom otpadu, kao i čišćenjem plaža od naplavina, posebice onih plastičnog porijekla.

Jedan od, svakako, važnijih trenutaka, osmišljen u povodu 10. Energetske konferencije otoka Krka, bit će prezentacija laboratorijskog prototipa za razvoj autonomne vožnje budućeg robota za čišćenje plaža predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, kao i čelnicima lokalnih samouprava -  gradonačelnicima i načelnicima otoka Krka te susjednih otoka, zajedno s predstavnicima Primorsko-goranske županije.

Na organizirano čišćenje krčkih plaža očekuje se odaziv mnogih pojedinaca i organizacija poput Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Jedriličarskog kluba Plav, Udruge Obala naših unuka, Udruge Krk Hike, Komunalnog društva Vecla d.o.o., Županijske lučke uprave Krk, Komunalnog društva Dubašnica d.o.o., Udruge Termen, Udruge umirovljenika grada Krka, Marine Punat d.d. i Obrta za usluge Prijevoz putnika Mario Krk.

Također, pozivaju se svi zainteresirani pojedinci, tvrtke, udruge i klubovi da se uključe u tjedan čišćenja krčkih plaža, jer samo zajedničkim snagama možemo postići da otok Krk bude otok bez otpada!

Podsjetimo, projekt InNOPlastic pokrenut je s ciljem uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makro plastike koji će spriječiti zagađenja otpadnih i oborinskih voda tom iznimno opasnom tvari. Sva ta otpadna plastika, naposljetku, završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima. Hrvatski partneri u projektu, stoga, rade na monitoringu, čišćenju i obradi makroplastike. Prema tome, na otoku Krku bit će uspostavljen monitoring te će se odrediti početno stanje pojedinih uvala i plaža, pogodnih za čišćenje automatiziranim procesima, tj. upotrebom robota.

Dvaput godišnje, tijekom trajanja projekta, organizirat će se kampanje čišćenja. Samo čišćenje bit će organizirano uz korištenje mobilne aplikacije na čijem razvoju radi jedan od projektnih partnera koji će tu aplikaciju ustupiti i ostalima. Tako prikupljena plastika će se obraditi, s time da će se od nje proizvoditi filomen za 3D printanje. Tijekom ljetnih mjeseci, na različitim lokacijama diljem otoka Krka, održavat će se i demonstracije 3D printanja.

 

Osnovni podatci o projektu:

Trajanje projekta: listopad 2020. - listopad 2023.

Web stranica projekta: www.innoplastic.eu

Kontakt e-mail: dean.kosic@ponikve.hr (Dean Kosić)

Izvor financiranja: HORIZON 2020, najveći EU program za istraživanja i inovacije

Partneri: 17 partnera iz 10 europskih zemalja

Hrvatski partneri: Probotica d.o.o., Sensum d.o.o. i Ponikve eko otok Krk d.o.o.

Vrijednost projekta: 7.430.636,25 EUR