Iglica mališane poučila o vrijednostima prihvaćanja drugačijih

Prvi ovogodišnji program namijenjen najmlađim posjetiteljima 65. Ljetnih priredbi, predstava Iglica nastala u (ko)produkciji Kazališta Mala scena i Trio cirkus teatara, 07. srpnja 2021. godine, odigrana je na Sceni Zidine.

Okupljeni mališani tako su, kao glavnu protagonistkinju ove maštovite predstave, upoznali Iglicu, djevojčicu posve drugačiju od drugih, s obzirom da je od rođenja krasi jedna neobičnost - iglice zabodene po čitavom tijelu. Neodvojive od nje, branile su je od svih onih koji su joj htjeli učiniti nažao, ali je i priječili da bude poput ostalih vršnjakinja. Iako se trudila prilagođavati, svoje mjesto u društvu nije uspijevala pronaći jer nitko nije htio imati posla s djevojčicom koja, naprosto, bode. Priča o Iglici smještena je u pomalo začudan svijet cirkusa, kao personifikacije svijeta u kojem trenutno živimo. Dva simpatična klauna na početku priče odbijali su mogućnost da Iglicu prihvate, bilo kao prijateljicu, bilo kao suučesnicu u igri, da bi naposljetku uvidjeli kako je upravo njezina neobičnost ujedno i njezina najveća prednost, te zajedno s njom postave uspješan cirkuski show. U ovoj predstavi, koja je u službenoj konkurenciji poznatog čakovačkog festivala ASSITEJ (2013.) zaslužila dvije nagrade, odaslavši nedvosmislenu poruku kako ljude koji su drugačiji od nas moramo prihvatiti onakvima kakvi jesu, svoje su glumačko umijeće demonstrirali Nikolina Majdak, Iva Peter Dragan i Christian Peter, dok je režiju, prema tekstu Lane Šarić, odradio Ivica Šimić. Predstava Iglica dosad je zabilježila uspješna gostovanja ne samo duž čitave Hrvatske, već Europe i Azije, da bi 2014. predstavljala Hrvatsku na Euro Kids festivalu u Washington DC, gdje je odigrana u poznatom Centru za izvedbene umjetnosti J. F. Kennedy.

U nastavku kazališnog dijela Ljetnih priredbi, već u ponedjeljak, 12. srpnja, slijedi humorna drama Uvijek će nam ostati ljubav kreirana u produkciji Teatra Rugantino, dok je nova dječja predstava, i to Plačko Male scene, na redu u srijedu, 21. srpnja.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Vinarija Katunar.