Iglica mališane poučila o vrijednostima prihvaćanja drugačijih

Nakon što je prvi otkazan zbog iznenadnih vremenskih neprilika, drugi ovogodišnji program namijenjen najmlađim posjetiteljima Ljetnih priredbi, predstava Iglica, nastala u (ko)produkciji Male Scene i Trio cirkus teatra, u osnovnoškolskoj sportskoj dvorani odigrana je 26. srpnja, i to zajedno s radionicom cirkuskih vještina koja je uslijedila u nastavku.
Okupljeni mališani tako su, kao glavnu protagonistkinju ove maštovite predstave, upoznali Iglicu, djevojčicu posve drugačiju od drugih, obzirom da je od rođenja krasi jedna neobičnost - iglice zabodene po čitavom tijelu. Neodvojive od nje, branile su je od svih onih koji su joj htjeli učiniti nažao, ali je i priječili da bude poput ostalih vršnjakinja. Iako se trudila prilagođavati, svoje mjesto u društvu ipak nije uspijevala naći jer nitko nije htio imati posla s djevojčicom koja, naprosto, bode. Priča o Iglici smještena je u pomalo začudan svijet cirkusa, kao personifikacije svijeta u kojemu živimo. Dva simpatična klauna u početku su odbijali mogućnost da Iglicu prihvate, bilo kao prijateljicu, bilo kao suučesnicu u igri, da bi naposljetku uvidjeli kako je upravo njezina neobičnost ujedno i njezina najveća prednost, te zajedno s njom postave uspješan cirkuski show. U ovoj predstavi, koja je u službenoj konkurenciji poznatog čakovačkog festivala ASSITEJ (2013.) zaslužila dvije nagrade, odaslavši nedvosmislenu poruku kako ljude koji su drugačiji od nas moramo prihvatiti onakvima kakvi jesu, svoje su glumačko umijeće demonstrirali Nikolina Majdak, Iva Peter Dragan i Christian Peter, dok je režiju (prema tekstu Lane Šarić) odradio Ivica Šimić. Tijekom svog gotovo petogodišnjeg života predstava Iglica zabilježila je uspješna gostovanja ne samo duž čitave Hrvatske, već Europe i Azije, da bi 2014. predstavljala Hrvatsku na Euro Kids festivalu u Washington DC, gdje je odigrana u poznatom Centru za izvedbene umjetnosti J. F. Kennedy.
Dramski dio 61. Ljetnih priredbi nastavlja se 31. srpnja hit-komedijom Kerovi beogradskog YuGoArta, zatim 07. kolovoza komedijom Scene Gorica I živjele su sretno...?, dok 14. kolovoza u Krku iznova gostuje sarajevski AltTeatar, i to uspješnicom Dame biraju.