Gypsy Jazz Quartet publici donio autentičan zvuk iz doba Djanga Reinhardta

Etno (ili world music) priča započeta s Mimika orkestrom i trijom David Savčić - Teo Mandžuka - Nevio Brozić, u programu 64. Ljetnih priredbi, 30. srpnja 2020. godine, na Sceni Zidine, nastavljena je koncertom hvaljenog Gypsy Jazz Quarteta.

Njegovi članovi Orjen Riđanović (gitara), Tomi Novak (kontrabas; fretless bass), Franjo Stojaković (klarinet) i Hrvoje Sudar (gitara), s obzirom na zanimljivu kombinaciju instrumenata, kreirali su autentičan zvuk iz vremena legendarnog Djanga Reinhardta, belgijskog gypsy swing gitarista koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća. To znači da se publika osim njegovim autorskim kompozicijama, poput Django's Tiger, Douce Ambience, Minor Blues, Swing 48, Swing 42, Daphne ili Minor Swing, mogla prepustiti i ostalim jazz standardima iz rasplesanog vremena swinga.

Članovi Gypsy Jazz Quarteta upoznali su na jednoj od brojnih jam svirki gypsy jazza, te odmah iznašli kombinaciju koja izvrsno funkcionira, donoseći pritom zaista prepoznatljiv zvuk.

Tomi Novak rođen je 1980. godine. Nastupao je i snimao s različitim glazbenim sastavima na festivalima u zemlji i inozemstvu. Svira električni bas i kontrabas te gitaru. Pohađao je radionice akustične gitare u Nizozemskoj, međunarodni gitarski seminar u SAD-u, blues radionice u Engleskoj i Mađarskoj te etno radionice u Hrvatskoj, Švedskoj i Francuskoj. Radio je glazbu za dvije predstave suvremenog baleta praizvedene u zagrebačkom HNK-u. Izabran je za najboljeg blues gitarista na prvom Croatian Blues Challenge, 2009., a godinu poslije nominiran je za nagradu Status kao najbolji gitarist. Godine 2012. diplomirao je na studiju filozofije i religijske kulture na Hrvatskim studijima na temu Nietzschea i Wagnera. Svoj dosadašnji rad okrunio je brojnim diskografskim izdanjima.

Orjen Riđanović rođen je 1985. godine. S jazzom se formalno upoznao na seminarima i privatnim instrukcija pod mentorstvom eminentnih hrvatskih i inozemnih jazz glazbenika. Ipak, najveću ulogu u njegovom formiranju odigrao je seminar Hrvatske glazbene mladeži, 2008. godine održan u Grožnjanu, gdje ga je legendarni Boško Petrović prepoznao kao talentiranog mladog glazbenika. Otad bilježi sudjelovanja na brojnim festivalima u organizaciji Boška Petrovića i Hrvatske glazbene mladeži. U suradnji s Boškom Petrovićem i Croatia Recordsom, 2009., snimio je nosač zvuka Sky Over Grožnjan - The Future of Croatian Jazz. Godine 2010. osnovao je Oridano Gypsy Jazz Band, sastav čija se glazba temelji na gypsy jazz tradiciji Djanga Reinhardta, odnosno interpretaciji takve glazbe u suvremenom kontekstu.

Franjo Stojaković rođen je 1985. godine. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja upisuje studij klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi doc. Davora Rebe, a kasnije i dvopredmetni studij Francuskog jezika i književnosti te Etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao stipendist Grada Zagreba, 2008., diplomirao je na Muzičkoj akademiji, stekavši status sveučilišnog prvostupnika na Filozofskom fakultetu. Iste godine dodijeljena mu je stipendija francuske vlade za poslijediplomske studije te je primljen na Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot, u klasu prof. Guy Dangaina. Dolaskom u Pariz polaže audiciju za mjesto drugog klarinetista u Orchestre de la Cite Internationale Universitaire de Paris. Godine 2009. upisuje Conservatoire de la Vallee de la Chevreuse gdje završava ciklus umjetničkog usavršavanja, u klasi prof. Sylvie Hue. Povratkom u Hrvatsku predaje klarinet u glazbenoj školi. Dosad je surađivao s Hrvatskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, ansamblom Glazbene staze i teatrom Poco Loco. Aktivno se bavi i jazz glazbom, svira tenor saksofon, te je stalni član nekolicine uspješnih jazz i world music kolektiva.

Hrvoje Sudar rođen je 1983. godine u Zagrebu gdje i živi. U Hrvatskoj je poznat kao gitarist i buzukist benda Patrick Walker trio i Slip, te kao multiinstrumentalist vezan uz razne projekte. Hrvoje je u svijet glazbe ušao s 14 godina. Nakon prolaska kroz mnoge glazbene žanrove, zaustavio se na tradicionalnoj irskoj glazbi, u kojoj je otkrio drugačiji način sviranja gitare, ali i svoje glazbeno ja. Pored toga, aktivno se bavi etno i srednjovjekovnom glazbom te, u sklopu ritam sekcije, nastupa i s raznim gypsy jazz sastavima. Svirao je u brojnim eminentnim klubovima i pubovima te na festivalima u Hrvatskoj, Italiji, Engleskoj, Španjolskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji i Češkoj. Osim gitare, svira i irski bouzouki, mandolinu i violinu.

U nastavku glazbenog dijela festivala, u četvrtak, 06. kolovoza, slijedi zajednički koncert gitarista Srđana Bulata i kontraaltistice Biljane Kovač koji će publici donijeti djela u rasponu od 16. do 20. stoljeća, među kojima će se naći i ona skladateljskih velikana poput G. Caccinija, C. Monteverdija, S. L. Weissa, G. F. Handela, K. Arakelyan, I. Albéniza ili M. de Falla.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.