Granice ili uvod u svijet suvremene grafike

Kao drugi postav izložbenog projekta Linkun6 [art] u Galeriji Decumanus, 30. travnja 2014. godine, otvorena je izložba Granice krčke grafičarke Andree Staničić. Izložbu su pored autorice zajednički otvorili Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, Višnja Slavica Gabout i Igor Gržetić, kuratori projekta te gradonačlenik Darijo Vasilić.

Projekt Linkin6 [art], uvodi Parentić, startao je ove godine, a poticaj da bismo uopće krenuli u njegovu realizaciju pronađen je u radovima šestero umjetnika, grafičkih senzibiliteta, koji su uvelike nadišli okvire jednog medija. Granice Andree Staničić, koje kao modul uzimaju segment pejzaža plaže, tako ukazuju na znalačko eksperimentiranje fotografijom, računalnom grafikom, slikom, instalacijom i naposlijetku ambijentom. Osim gotovo intuitivnog odabira autora koji se pokazao itekako uspješnim, bilo je zanimljivo i recenziranje ovog projekta povjeriti povjesničarki umjetnosti Višnji Slavici Gabout i vizualnom umjetniku Igoru Gržetiću, koji su obzirom na iskustvo i generacijsku uvjetovanost, izložbe popratili zanimljivim tekstovima, ukazavši na bit iz dva posve različita rakursa.
Danas veći dio publike, ističe Gabout, na umjetnost gleda klasičnim, a onaj nešto manji suvremenim očima. Međutim, ono najbitnije što se događalo u umjetnosti, događalo se u onom krugu umjetnika koji su kročili naprijed. Iako publika još uvijek ne može kompletno percipirati suvremenu grafiku, obzirom da je mnogi doživljavaju tek kao otisak, bakropis ili bakrorez, ako bolje pogledamo ono što se događa i uči, onda suvremena grafika postaje nešto posve drugačije, značajno šireći svoje mogućnosti i horizonte. Ono što je vrlo zanimljivo, a tiče se ovog projekta koji okuplja autore riječkog kruga, tumači Gabout, jest činjanica kako je upravo riječka suvremena grafika, vrlo razvijena i jaka, pa čak negdje i najača na hrvatskoj likovnoj sceni, prateći svjetska zbivanja. Stoga sve ono što se događa u suvremenoj likovnosti, događa se i u našoj suvremenoj, eksperimentalnoj grafici, pa tako nije rijetkost naići na site-specific, korelacije i mješanje medija, odnosno prelaske granica, što je posve usklađeno s nazivom izložbe koja se otvara. Andrea Staničić jasno nam poručuje da su granice što se medija, razmišljanja, pristupa i uloge umjetnika tiče, danas vrlo pomaknude te više nisu onakve na kakve smo navikli, dajući doznanja da je naš odnos ne samo prema grafici već i umjetnosti uopće, danas bitno promijenjen. Prema tome, zaključuje Gabout, suvremena umjetnost, pa tako i ona grafička, više nije isključivo institucionalna, ona izlazi iz institucionalnih prostora, traži komunikaciju s publikom, ulazi u alternativne prostore, tako da ćemo je naći u najrazličitijim ambijentima i kontekstima, iz čega možemo zaključiti kako je ona ušla u život, ali i život u umjetnost. Naime, radi se o novoj ulozi umjetnosti danas, a u takvom kontekstu događa se i nova uloga umjetnika. On više nije tu da samo metjerski odradi svoj posao, već da društveno reagira, kritizira te na neki način poziva na aktivnost!
Imajući pred sobom radove umjetnika okupljenih u projektu Linkin6 [art], pojašnjava Gržetić, dogogodilo se nešto zaista neobično, a to je da su se različiti pristupi likovnosti, različite estetike i etike, vrlo brzo međusobno povezale. Stoga, narednih će mjeseci biti vrlo zanimljo pratiti izložbe, odnosno doživljavati trenutke kada spoznajemo na koji se način jedna, posve prirodno, pretočila u drugu. Ono što je sigurno zajedničko svim okupljenim autorima jest naglašena sklonost eksperimentiranju, tako da iz niske izložbi izostaje onaj najklasičniji pristup grafičkoj umjetnosti. Razlog tome, zaključuje Gržetić, možda leži u činjenici da grafika danas doseže jako visoku razinu eksploatacije, pa tako i manipulacije, što joj je naposlijetku priskrbilo status jednog od najkontroverznijih suvremenih medija.
Zadovoljstvo mi je, ističe Vasilić, otvoriti jedan novi izložbeni ciklus kojim naš Centar za kulturu i Galerija Decumanus pokazuju da idu u korak sa zbivanjima u suvremenoj umjetnosti te da mladi krčki umjetnici mogu parirati ostalim predstavnicima suvremene likovne scene, stvarajući jednako zanimljive, intrigantne i vrijedne radove.
Izložba Granice Andree Staničić ostaje otvorena do 21. svibnja, a postav je moguće razgledati između utorka i subote od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net.