Gradu Krku priznanje za najbolji grad na području gospodarstva

Grad Krk, Sveta Nedelja i Varaždin najbolji su gradovi na području gospodarstva, Pag, Umag i Čakovec kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja su mjesta za život. Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagrada za Eco City ide u Jastrebarsko, dok je Smart City titulu zaslužila Rijeka.

Veliki projekt prvog izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su zajednički organizirali internetski portal gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos u četvrtak, 04. listopada 2018. godine, okrunjen je proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima. Svečanost je održana u šibenskom Amadria Parku, u sklopu Dana regionalnog razvoja i EU fondova što ih je organiziralo Ministarstvo regionalog razvoja i EU fondova, pa je i nagradu Šampionu EU fondova dodijelila sama ministirica Gabrijela Žalac pohvalivši ovaj projekt koji će, uvjerena je, potaknuti pozitivnu konkurenciju među gradovima i sve ih motivirati da još bolje rade u interesu svojih građana.

Najboljim gradovima na području gospodarstva, u kategoriji mali, srednji i veliki grad, tako su redom proglašeni Grad Krk, Sveta Nedelja i Varaždin, dok su Pag, Umag i Čakovec pobjednici po pitanju demografske i obrazovne politike, s time da su Novigrad, Poreč i Dubrovnik proglašeni najboljim mjesta za život. Šampionom EU fondova proglašen je Grad Križevci, dok nagrada za Eco City ide u Jastrebarsko, a Smart City titula u Rijeku.

Plakete su, ovom prigodom, svečano uručene i svim finalistima. Podsjetimo, u finale izbora najboljih gradova za gospodarstvo, pored laureata, ušli su: Bakar, Mali Lošinj, Novigrad Istarski i Oroslavje, zatim Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedelja i Umag, te Dubrovnik, Krapina, Pula, Samobor i Varaždin. U kategoriji demografija i obrazovanje finalisti su bili Bakar, Novigrad, Pazin i Vis, zatim Kastav, Novi Marof, Poreč, i Vrbovec, te Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica, dok su u kvaliteti života najbolji Cres, Hvar, Krk i Novalja, zatim Labin, Opatija, Poreč i Rovinj, te Koprivnica, Samobor, Varaždin i Zagreb. Kada je u pitanju korištenje EU fondova, uz Križevce su u finale ušli Ludbreg, Trilj, Vinkovci i Zadar, dok su se za Smart City nagradu, pored Rijeke, borili Dubrovnik i Sisak, a za Eco City nagradu, uz Jastrebarsko, Belišće i Krk.

Organizatori ove inicijative poručju kako se nadaju da će ovaj izbor dodatno potaknuti sve gradske uprave da se u upravljanju svojim gradovima, kreiranju proračuna i planiranju projekata i mjera, potrude još više i bolje kako bi podigli razinu funkcioniranja i uspješnosti svojih gradova, te kvalitetu i standard života građana, te se tako još bolje pozicionirali u izboru najboljih gradova koji se očekuje i naredne, 2019. godine.

 

Grad Krk iz perspektive gospodarstva

 

Grad Krk jedan je od malobrojnih gradova koji već godinama funkcionira bez prireza, ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u zemlji, a na 6.281 stanovnika ima registriranih čak 700 poslovnih subjekata, i to 276 poduzetnika i 424 obrtnika. Smatrajući kako je uloga jedinice lokalne samouprave pokrenuti gospodarski razvoj stvaranjem povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, konstantno se bilježi ulaganje u infrastrukturu, a poduzetnicima pružaju olakšice u vidu oslobođenja plaćanja dijela komunalne naknade/doprinosa.

Dostupnost javnih usluga bitan je preduvjet za poslovanje poduzetnika i tvrtki s obzirom na potrebu obavljanja svakodnevnih administrativnih poslova te se u Gradu Krku kao administrativnom središtu otoka nalaze i najvažnije ispostave županijskih tijela i državne uprave. Grad Krk trenutno provodi EU projekt Gradnja nerazvrstane ceste na području Mali Kartec, a grade se i ostale prometnice, s time da je u tijeku i projekt izgradnje građevina i uređaja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka. Također, kontinuirano se potiče zaštita okoliša i energetska učinkovitost. Tako su već uložena značajna sredstva u sustav gospodarenja otpadom koji se provodi u sinergiji s ostalim otočnim jedinicama lokalne samouprave i zajedničkom komunalnom tvrtkom na razini čitavog otoka. Grad provodi i projekte koje se tiču elektromobilnosti te je u prethodnim godinama izvršena investicija u elektro punionice za brzo punjenje električnih vozila. Uz to, u tijeku je provedba projekta koja uključuje nabavku punionica za električne bicikle sufinancirana od strane Ministarstva turizma te nabava električnih bicikala koja je sufinancirana od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svim navedenim investicijama stvara se povoljna klima za ulaganja lokalnih gospodarstvenika te se i njima tako pruža prilika za daljnji rast i razvoj, nova zapošljavanja, što u konačnici vodi svemu onome što karakterizira Grad Krk kao grad s niskom stopom nezaposlenosti, kao i djelovanju velikog broja poduzetnika te pozitivnom poslovanju gospodarstvenika, poručuje gradonačelnik Darijo Vasilić.