Grad Krk ukupni pobjednik ovogodišnjeg izbora najboljih hrvatskih gradova

Pula, Sveta Nedelja i Krk najbolji su gradovi na području gospodarstva, Pazin, Labin i Cres kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Zagreb, Poreč i Krk najbolja su mjesta za život. Šampionima povlačenja sredstava iz fondova Europske unije proglašeni su Zadar, Križevci i Ludbreg, dok je nagrada za Eco City dodijeljena Koprivnici, a ona za Smart City Dubrovniku.

Veliki projekt drugog po redu izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su zajednički proveli internetski portal gradonačelnik.hr, dnevnik Jutarnji list i agencija Ipsos u petak, 04. listopada 2019. godine, okrunjen je proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima. Svečanost je održana u šibenskom Hotelu Amadria, u sklopu Dana regionalnog razvoja i fondova Europske unije što ih je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U program su, pritom, uveli glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, predsjednik Udruge gradova Željko Turk te državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić, istakavši kako ovaj hvalevrijedan projekt potiče natjecateljski duh među gradovima što, svakako, utječe i na kreiranje politika koje idu u korist građanima.

Najboljim gradovima na području gospodarstva, u kategoriji mali, srednji i veliki grad, tako su redom proglašeni Grad Krk, Sveta Nedelja i Pula, dok su Cres, Labin i Pazin pobjednici po pitanju demografske, obrazovne i socijalne politike, s time da su Krk, Poreč i Zagreb proglašeni najboljim mjestima za život, a šampionima povlačenja sredstava iz fondova Europske unije Ludbreg, Križevci i Zadar. Istaknimo, pritom, kako se ocjenjivanje gradova po pitanju ukupne kvalitete života odvijalo od strane stručnoga žirija koji je u obzir uzeo čak devet kriterija. U grupi kriterija oslonjenih na proračune gradova analizirana su, pored ostalog, budžetska izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom, a u sklopu istraživanja provedena je i anketa među građanima o kvaliteti života u njihovim sredinama. Koprivnica je Eco City titulu za najbolja rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša osvojila u konkurenciji Ludbrega, Čakovca, Belišća i Jastrebarskog, dok je Dubrovnik, u konkurenciji Rijeke, Varaždina, Bjelovara i Jastrebarskog, trijumfirao u kategoriji Smart City, i to za najbolju praksu i rješenja u primjeni pametnih tehnologija.

Četiri grada - Križevci, Poreč, Sveta Nedelja i Krk - u ovogodišnjem su izboru obranili prošlogodišnje naslove, s time da se i Dubrovnik ponovo našao među pobjednicima, s tom razlikom što je prošle godine zaslužio naslov najboljeg velikog grada po pitanju kvalitete života, a ove posebno Smart City priznanje. S obzirom na to da je Krk jedini grad s dva osvojena naslova, proglašen je i ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora najboljih hrvatskih gradova!

Podsjetimo, u finale izbora najboljih gradova na području gospodarstva, pored laureata, ušli su Varaždin, Samobor, Dubrovnik, Rijeka, Novi Marof, Rovinj Umag, Sveti Ivan Zelina, Novalja, Oroslavlje, Novigrad i Hvar. U kategoriji demografske i obrazovne politike finalisti su bili Velika Gorica, Bjelovar, Šibenik, Čakovec, Umag, Poreč, Kutina, Rovinj, Bakar, Supetar, Krk i Novigrad, a u kategoriji ukupne kvalitete života Varaždin, Samobor, Čakovec, Dubrovnik, Zaprešić, Sveta Nedjelja, Rovinj, Labin, Supetar, Novigrad, Novalja i Mali Lošinj. Kada je u pitanju korištenje fondova Europske unije, uz Zadar, Križevce i Ludbreg, u finalu su, također, bili Zagreb i Karlovac.

 

09-izbor-gradova_0.jpg

 

Organizatori ove inicijative poručuju kako se nadaju da će ovaj izbor dodatno potaknuti sve gradske uprave da se u upravljanju svojim gradovima, kreiranju proračuna i planiranju projekata i mjera, potrude još više i bolje kako bi podigli razinu funkcioniranja i uspješnosti svojih gradova, te kvalitetu i standard života građana, te se tako još bolje pozicionirali u izboru najboljih gradova koji se očekuje i naredne, 2020. godine.