Grad Krk postaje suvlasnik tvrtke Otok Krk Energija

novilist.hr, 07. studenog 2019.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić najavio je da će Grad Krk ući u (su)vlasničku, pa tako posredno i upravljačku strukturu tvrtke Otok Krk Energija - kompanije koju je nedavno i formalno ustrojila Općina Baška s nakanom izgradnje i upravljanja budućom sunčevom elektranom Barbičin.

Prvi veliki otočni energetski pogon koji bi već dogodine trebao niknuti na državnom zemljištu na kojem je bašćanska lokalan uprava, besplatno, dobila 25-godišnje pravo služnosti i građenja tako se počeo oživotvorivati kroz tvrtku koja bi, vlasničkim i upravljačkim povezivanjem svih krčkih lokanih jedinica, ali i drugih za učešće u njemu zainteresiranih subjekata, taj projekt trebala zadržati u rukama otočana.

Kako je predstavljajući nam nedavno taj projekt rekao bašćanski općinski načelnik Toni Juranić, upravo je on poznatog otočnog zelenog aktivista i promotora energetske tranzicije Vjerana Piršića nedavno imenovao direktorom novoosnovanog društva Otok Krk Energija u okrilju kojeg će se sad razvijati i operacionalizirati ambiciozni projekt izgradnje pogona koji bi već za koji mjesec trebao početi nicati na visoravni nad bašćanskom udolinom.

 

Strateški partneri

 

Novoustrojena tvrtka danas je u vlasništvu Općine Baška, ali je zamišljeno i da, kroz dokapitalizaciju, njenim (su)vlasnicima uskoro postanu sve ostale krčke jedinice lokalne samouprave pa i Županija, jednako kao i svi za ovu vrst ulaganja zainteresirani javni odnosno otočni poslovni subjekti, kao i građani koji se odluče investirati u energetsku budućnost svog otoka, rekli su nam, predstavljajući solarnu elektranu Barbičin (u nastajanju), Juranić i novopečeni direktor Otok Krk Energije Vjeran Piršić. Pritom nisu krili i da bi, u budućoj vlasničkoj strukturi nove otočne energetske tvrtke, učešće mogle imati i pojedine već postojeće (elektro)energetske kompanije, ali tek u svojstvu strateških partnera.

Odgovarajući na spomenutu bašćansku inicijativu, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić tako je na svom ovotjednom kolegiju zaključio da će Grad Krk tvrtku Otok Krk Energija dokapitalizirati s pet osnovnih udjela od po 20 tisuća kuna, odnosno s ukupno stotinu tisuća kuna, a za što će se sredstva osigurati u proračunu za iduću godinu. Treba reći i da se slične odluke ovih tjedana očekuju i od ostatka predstavnika jedinica lokalne samouprave otoka Krka čime će se, rekao nam je, predstavljajući nam nedavno zamisao i planirani tijek izgradnje velikog fotonaponskog postrojenja, njegov aktualni voditelj Vjeran Piršić, početi stvarati uvjeti ostvarenja tog ambicioznog projekta na, gledano s aspekta lokalne zajednice, najmudriji i najisplativiji način.

 

Izgradnja na proljeće

 

Podsjetimo, u Baški se na 15-hektarskom zemljištu već dogodine planira podići solarno postrojenje od 5 MW te time pridonijeti energetskoj tranziciji otoka, ali i Hrvatske koja, kažu predstavnici Otok Krk Energije, uvelike kaska za europskim prosjekom.

Naš operativni plan je da trgovačko društvo koje smo ustrojili, dokapitalizirano od ostalih krčkih lokalnih jedinica i Županije, uskoro stvori uvjete za proizvodnju te da potom, već za koji mjesec, raspišemo međunarodni natječaj slijedom kojeg bi se kupila kvalitetna oprema. A potom, već tijekom idućeg proljeća, na lokalitetu Barbičin trebala bi krenuti izgradnja. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije bi se temeljem izrađenih projekata kretala oko 7 GWh, što je vrijednost od oko 3 milijuna kuna - rekao je Piršić, govoreći o projektu u koji je sad i formalno krenuo suvlasnički ulaziti i Grad Krk, dodavši pritom i da je ukupna vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena na 30-ak milijuna kuna. To znači da će se ulaganje vratiti za desetak godina.

 

Mnogo benefita projekta

 

Dobrobit od ovog projekta jest prihod koji će ostvarivati svi koji u njega ulože i koji će, u očekivanih 25 godina trajanja ovog postrojenja, dosegnuti barem 75 milijuna kuna. Drugi benefit izgradnje solarne elektrane ostvarenje je kvalitetnije i sigurnije elektroopskrbe, a treća i zeleno brendiranje otoka koje već uspješno činimo i kroz naš sustav zbrinjavanja otpada - predstavio nam je Piršić, napomenuvši da će se začetkom rada elektrane pokriti oko pet posto ukupne potrošnje električne energije otoka Krka.

Gradnja elektrane trebala bi biti tek prvi u nizu koraka usmjerenih prema energetskoj tranziciji našeg otoka koji bi pravi zamah mogao dobiti ukoliko se na Krku izgradi barem još jedno takvo postrojenje, a uz njega i tisuću većih ili manjih kućnih fotonaponskih postrojenja - zaključuje Piršić. [Mladen Trinajstić]