Grad Krk bogatiji za dva nova turistička proizvoda

Grad Krk u jesen ulazi s dva nova turistička proizvoda: portalom experiencekrk.com i projektom Camino Krk. Naime, experiencekrk.com nova je internetska stranica kojoj je zadaća promocija doživljaja i iskustava u destinaciji te povezivanje turista s lokalnim dionicima. Camino tjedan na otoku Krku projekt je kojim se planiraju postaviti temelji za razvoj vjerskog, tj. hodočasničkog turizma u cilju produženja sezone i turističkog razvoja u skladu s načelima održivosti i očuvanja tradicije.

 

Promocija doživljaja i iskustava: experiencekrk.com

 

Doživljaj i iskustvo glavni su pokretači suvremenog turista pri odabiru destinacije za vlastiti odmor. Turistička zajednica Grada Krka zato je pokrenula novu digitalnu kampanju u namjeri prezentacije upravo takvih sadržaja, koje grad i otok Krk mogu osigurati duž čitavu godinu. Tako su, u svrhu prezentacije grada i otoka Krka kao cjelogodišnje destinacije, izdvojeni integralni destinacijski proizvodi, i kao takvi prezentirani na portalu experiencekrk.com, a putem kojeg je gostima omogućeno direktno stupanje u kontakt s lokalnim dionicima. Na portalu je predstavljen i čitav niz tematskih turističkih proizvoda, i to s ciljem motiviranja i privlačenja turista izvan glavne sezone. Tematski proizvodi destinacije objedinjuju kulturno-povijesnu, gastronomsku, sportsko-rekreacijsku ili vjersku ponudu, a pored toga prezentirane su i ideje za kreiranje boravaka obitelji, nautičara, ljubitelja adrenalina, planinara, biciklista ili istraživača kulturno-povijesnih sadržaja, ali i ideje za jednodnevne i višednevne izlete, zajedno s pregršt preporuka kako gost sukladno svojim interesima može na najbolji mogući način iskoristi svoje vrijeme na otoku Krku.

 

Novi destinacijski proizvod: Camino Krk

 

Na portalu je, pored ostalih sadržaja, prezentiran i jedan novi destinacijski proizvod. Riječ je o Camino tjednu na otoku Krku, koji će se u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka i Bratovštine Sv. Jakova, održati po prvi put, i to od 30. rujna do 06. listopada ove godine. Ovom višednevnom manifestacijom, slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza otoka Krka, započinje obilježavanje službene hrvatske Camino rute koja će postati dijelom europske mreže hodočasničkih puteva sv. Jakova te tako stvoriti preduvjete za razvoj vjerskog, odnosno hodočasničkog turizma. Camino Krk kružna je ruta, ukupne dužine 100 kilometara, koja prolazi otočnim pješačkim stazama. Njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić, ispred župne crkve posvećene upravo sv. Jakovu.

Dodajmo tome, kako Camino de Santiago iliti Put sv. Jakova predstavlja hodočasničku rutu dugu oko 800 kilometara, a koju godišnje propješači više od 320.000 hodočasnika. Vijeće Europe, 1987., dodijelilo joj je titulu Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993. godine, španjolski i francuski dio puta za Santiago de Compostelu unio na popis svjetske kulturne baštine. Mreža puteva sv. Jakova koji vode u jedan od vodećih svjetskih hodočasničkih centara prostire se diljem Europe. U Hrvatskoj, još od 1203., bratovštine sv. Jakova organizirano pomažu hodočasnicima na njihovom pješačkom pothvatu. Današnja Bratovština Sv. Jakova, sa sjedištem u Samoboru, naslijedila je tu vrijednu tradiciju, a članica je i istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela, središnje asocijacije koja okuplja udruge i bratovštine iz cijelog svijeta koje nose Jakovljevo ime. Hrvatska Bratovština izdavač je hrvatske hodočasničke putovnice (Credential), koja je službeno prihvaćena kao hodočasnička isprava s kojom se u Santiago de Composteli zaslužuje diploma o realiziranom hodočašću (Compostela).

Zadaća manifestacije Camino tjedan na otoku Krku prezentacija je novih turističkih potencijala. Program čine organizirana pješačenja i markiranje krčke rute (01. listopada: Krk - Porat; 02. listopada: Porat - Omišalj; 03. listopada: Omišalj - Dobrinj; 04. listopada: Dobrinj - Vrbnik; 05. listopada: Vrbnik - Baška; 06. listopada: Baška - Kornić), za čime će u Velikoj (ili Malenoj) gradskoj vijećnici uslijediti prigodne izložbe, tribine, predavanja i filmske projekcije. U planu je da se ovo događanje u Krku organizira dvaput godišnje, u travnju i listopadu, s time da će, po predloženom itineraru, svi zainteresirani posjetitelji moći hodati i u vlastitom aranžmanu. Sve ostale informacije vezane uz nadolazeći Camino tjedan na otoku Krku, zajedno s prijavnicom, dostupne su: ovdje.