Gostiju malo više, noćenja puno manje

Novi list, 10. lipnja 2014.
 
Iako je broj turista koji su tijekom prvih pet mjeseci 2014. godine posjetili otok Krk nezantno veći od broja koji je u istom razdoblju zabilježen lani, broj dosad ostvarenih noćenja otoka Krka za četvrtinu je tanji u odnosu na lanjske pokazatelje. 
Naime, do konca je svibnja otok Krk obišlo nešto više od 74 tisuće gostiju (od kojih 68.176 stranih) što je 1,1 posto više no lani. Istovremeno, sukladno najsvježijim statistikama koje su nam na uvid podastrli predstavnici TZ otoka Krka, u prvih je pet mjeseci na Boduliji registrirano tek 262.507 noćenja. Usporedbe radi, s 31. svibnjem 2013. godine Krčani su na svom kontu već imali nešto više od 310 tisuća turističkih noćenja! 
Iz toga se dade zaključiti kako se najveći dio ovogodišnjih posjetitelja na Krku zadržavao znantno kraće no lani što i ne čudi s obzirom na razmjerno loše i kišovite vremenske prilike koje su, na žalost lokalnih turističkih djelatnika i iznajmljivača, obilježile nejveći dio ovogodišnjeg proljeća. Zadržavanju prvih turističkih lasta zasigurno nije pridonijela ni netom završena tradicionalna zimska hibernacija lokalnih ugostitelja ali i svih ostalih pružatelja vanpansionskih sadržaja koji tek ovih dana, s dolaskom osjetnijeg sunca i topline, napokon oživljavaju svoje poslovne aktivnosti. 
Najviše je posjetitelja tijekom prvih pet ovogodišnjih mjeseci zabilježeno na području Grada Krka (19.034). Krk je sa svojih 73,4 tisuće noćenja prvi i na otočnoj ljestvici ostvarenih noćenja, a zatim slijede Omišalj (59.379 noćenja) i Baška sa svojih 53.505 noćenja. Najveći dio dosadašnjeg turističkog prometa na Krku su, kao i tijekom svake predsezone, ostvarili hotelijeri u čijim je objektima dosad boravilo gotovo 40 tisuća posjetitelja koji su ovogodišnjoj turističkoj bilanci najturističkijeg otoka na Jadranu do početka lipnja pridonijeli sa 129,5 tisuća noćenja. Po dosadašnjim rezultatima, za hotelijerima slijede kampovi u kojima je tijekom prvi pet mjeseci 2014. realizirano 98,6 tisuća noćenja. Kućna radinost, čiji vrijeme tek dolazi, dosad je ostvarila razmjerno slabašnih 33,5 tisuća noćenja. [Mladen Trinajstić]