Glasnim aplauzom ispraćena izvedba Zajčeve operete Momci na brod

Jedinstven ambijent novouređene Scene Zidine poslužio je kao izvrsna kulisa za izvedbu komične operete Momci na brod, Ivana pl. Zajca, kojom je zagrebačko Kazalište Mala scena, još prošle godine, obilježilo stogodišnjicu smrti tog velikog hrvatskog skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga.

Ovaj kazališni komad, u režiji Snježane Banović, kojim dominiraju mladost, pjesma i ples, u sklopu programa 59. Ljetnih priredbi, odigran je 12. srpnja 2015. godine.
Zajčevu operetu, Mala scena postavila je u suradnji sa zagrebačkom Muzičkom akademijom, što znači da je uz više nego primjetan mladenački žar izvode njezini studenti. Ukratko, radi se o komičnoj jednočinki, praizvedenoj 1863. godine u Beču, koja je izvrsnim prijamom kod publike najavila kasnije uspjehe tog velikog skladatelja, osiguravši mu dobru reputaciju i svrstavanje uz bok najznačajnijih imena tadašnjeg zlatnog doba bečke operete. Momci na brod također su prvo u nizu Zajčevih djela izvedenih i u zagrebačkom gornjogradskom kazalištu, i to kao prva domaća opereta od njegova osnutka. 
 
 
Redateljica Snježana Banović ovaj je komad maštovito postavila kao predstavu u predstavi, u kojoj se glumci i pjevači pripremaju za nastup u Zajčevoj opereti. U njezinoj interpretaciji, radnja je temeljena na izvornoj fabuli, koju povremeno prekidaju stanke za odmor ili pozivi glumcima da se pripreme za scenu. Osim što je time priča dobila na dinamičnosti, pridodan joj je i element suvremenosti, čime je do izražaja došao sav potencijal studenata Muzičke akademije. Sama radnja predstave (u predstavi) smještena je u luku malenog grada, gdje mornari s privezanog ratnog broda, dok čekaju isplovljavanje, dobivaju dopuštenje za izlazak pod nadzorom budnog oka hvalisavog lučkog kapetana, tate Trifuna. Jedan od kadeta, Marko, zaljubljuje se u lijepu Emu, kćer meštra Fabijana, koji ne daje pristanak za njihovo vjenčanje dok on ne postane časnikom, a nakon brojnih peripetija, to mu i uspijeva, te se, nakon održanih zaruka, na kapetanovu naredbu, momci konačno ukrcavaju na brod i isplovljavaju.
Pored ostalih, kapetana Trifuna u alternacijama utjelovljuju Josip Čajko i Igor Vlajnić, njegovu ženu Bibianu Paulina Đapo, Hana Hanas i Valentina Mekovec, meštra Fabijana Marko Hegešić, njegovu kći Emu Antonia Dunjko, Maja Mužar i Manda Sviben, a Marka David Šeb i Ivan Šimatović. Obradu libreta potpisuje Vladan Švacov, dok je scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinje Dženisa Pecotić i Emina Kušan, a koreografkinja Ljiljana Gvozdenović.
Sve to zajedno rezultiralo je izuzetno dinamičnom, duhovitom i zabavnom predstavom za sve uzraste, nadograđenom operetnom izvedbom zagrebačkih studenata, čiju je pozitivnu energiju prepoznala i krčka publika, pozdravivši ih naposlijetku velikim aplauzom.