Glagoljaši ostavili Glagoljski banak

Novi list, 12. kolovoza 2014.
 
Kornić je i ovog je ljeta ugostio nekoliko ondje sad već udomaćenih i tradicionalnih događanja, uz ostalo i 23. Ljetnu školu glagoljice kao i osmo izdanje Ljetne škole mozaika. 
Kao trajni spomen ovim školama, edukativnim ali i zabavnim manifestacijama koje svakog ljeta okupljaju značajan broj domaćih kao i na Boduliji ljeti gostujućih mališana i mladih otvoren je i javnosti predstavljen Glagoljski banak Sedi z miron ukrašen mozaikom, i to na lokalitetu ispred trgovine na kornićarsoj placi. 
Djelo je to zagrebačko-puljanske mozaistice Sonje Milotić Šesto kojoj su u radu pomogli polaznici Ljetne škole mozaika, prenio nam je jedan od organizatora spomenutih događanja, Damir Kremenić, čelnik Katedre Čakavskog sabora Kornić. Uz banak, na kamenu toša za mljevenje maslina priređena je i prigodna mala izložba mozaika, radova polaznika ovogodišnje škole a istom su prilikom polaznicima dvaju zanimljivih i po mnogočemu originalnih događanja podijeljene i diplome kao formalne potvrde njihova sudjelovanja u tim edukacijskim zbivanjima. 
Polaznici škole glagoljice, doznali smo od organizatora, oslikali su desnu polovinu Glagoljskih škala u kornićarskom Domu koje vode do Čitaonice Frankopan. Na uređenoj ogradi stepenica sad tako, ne bez razloga, piše Ja volim glagoljicu, a kornićarskim je motivima započelo i oslikavanje lijeve strane istih stepenica koje unatrag posljednjih nekoliko dana izvode žaknići Katedre Čakavskog sabora Kornić. Spomenutim radovima ostavili smo trajan spomen na naše ljetne škole glagoljice i mozaika koje se, eto, sad već desetljećima, održavaju u Korniću, zaključio je Kremenić dodavši kako su istim potezom mladi glagoljaši i mozističari dvama novim glagoljskim znamenima ukrasili i obogatili mjesnu placu Kornića čiji mještani sad imaju gdje počinuti - i biti u miru. [Mladen Trinajstić]