Gavranova Lutka Krčane poučila o muško-ženskim odnosima

Prepun auditorij Frankopanskog kaštela, 18. srpnja 2013. godine, dočekao je Lutku, najnoviju predstavu zagrebačkog Teatra Gavran s poznatim televizijskim glumcima Doris Pinčić i Robertom Kurbašom. Autor predstave je Miro Gavran, dok Mladena Gavran potpisuje režiju, Jasmina Pacek, scenografiju i kostimografiju, a Elvis Stanić, glazbu.Ova zanimljiva predstava, s elementima SF-a, tematizira život tridesetdevetogodišnjeg muškarca Marka kojeg je nakon sedmogodišnje veze ostavila djevojka radi njegove neodlučnosti da se oženi i ima djecu. Nakon prekida bio je među deset sretnika koji su natječajem na korištenje dobili lutku, koju naziva Stelom. I tako Marko započinje neobičan život sa ženom-lutkom, najsavršeniji androidom proizvedim u laboratoriju s namjerom da ga usreći.
Lutku je međutim osmislila znanstvenica nedugo nakon vlastitog bračnog brodoloma, pa je u nju utisnula svoj kritički pogled prema muškarcima. Raznim svakodnevnim situacijama života udvoje, ali i svojim prostodušnim pogledom, Stela svome muškarcu ukazuje na sve propuste koje je učinio prema svojoj ljepšoj polovici.
U sat i pol trajanja predstave publika je dobila pregled kompliciranih muško-ženskih odnosa, ali na pitak i zabavan način. Kroz razne situacije propitivale su se ljubomora, samopouzdanje u vezi, egoizam, ljubavna nesebičnost/sebičnost i seksualna sloboda.
Priča je to s melodramatičnim krajem koji, i muškarce, i žene poziva na uzajamno razumijevanje. Koliko god se čini da bi jednostavnije bilo imati lutku koja će ispunjavati sve potrebe i želje, ova predstava jasno poručuje da stvarni muško-ženski odnosi ne mogu biti zamijenjeni nikakvom kupljenom ni virtualnom ljubavlju.
Zagrebački Teatar Gavran Lutkom je prošle godine proslavio desetu obljetnicu rada, a valja spomenuti da je ova hvaljena komedija svoju svjetsku praizvedbu imala na engleskom jeziku, i to u Gallery MC na West Endu u New Yorku.