Fotografski presjek ovogodišnjih manifestacija postavljen u krčkoj galeriji

U Galeriji Decumanus, 09. studenog 2015. godine, otvorena je dokumentarna izložba MI.15 - manifestacije + nagrade + suveniri, kojoj je zadaća da psjetiteljima, možda ponajviše djelatnicima u turizmu, pomogne u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju rezultata netom završene sezone, predstavljajući pritom najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Riječ je o inicijativi Turističke zajednice Grada Krka, s u nazivu, prigodno, kodiranom osobnom zamjenicom prvog lica množine, kojom se već petu godinu za redom na zanimljiv način prezentiraju najveće gradske manifestacije, na posljednjem natječaju izabrani suveniri, ali i nagrade koje su Krk i Krčani zaslužili u proteklom jednogodišnjem periodu.
Netom otvoren postav, ciklusom fotografija velikog formata, što ih potpisuju Josip Grđan, Denis Lešić, Mladen Trinajstić, Lea Grgurić i Igor Gržetić, posjetiteljima omogućuje uživanje u probranim motivima koji su zabilježeni na najreprezentativnijim gradskim manifestacijama poput 491. Krčkog sajma i 59. Ljetnih priredbi, ali i onim nezaobilaznim sportsko-rekreativnim (Liburnija Orienteering Meeting, Scuba fest i Bodul bike), likovnim (Krk LANDart i izložba Prijatelj mora - Tisuću devetsto i neke…) ili posvećenim najrazličitijim segmentima tradicije (Melodije Istre i Kvarnera i Krčka jedra). Međutim, izložba prati i ostala događanja, od Krčkog karnevala, preko koncertnog dijela aktivističkog festivala Prvomajski inkubator i premijernog izdanja izložbe monumentalnih pješčanih skulptura, pa sve do atmosfere koja je pratila snimanje HRT-ove emisije Šušur, ovog ljeta emitirane uživo iz grada Krka.
U dijelu rezerviranom za predstavljanje najrecentnijih gradskih nagrada svoje mjesto ondje je zaslužilo priznanje Best Camping 2015 što su ga Valamarovom Kampu Krk (4*) dodijelili najveći njemački i nizozemski autoklubovi - ADAC i ANWB. Novi turističko-promidžbeni film Otok Krk, čiju režuju potpisuje Bernardin Modrić, ove je godine zaslužio jednu od glavnih festivalskih nagrada - Blue Danube - na 7. Silafestu, međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma, održanom u Srbiji. Potvrde kvalitete nisu zaobišle ni naše gastro proizvode, prije svega Krčki pršut i Krčko maslinovo ulje. Naime, Krčki pršut u travnju je zaštićen europskom oznakom geografskog podrijetla, čime je Hrvatska dobila prvi proizvod naziva registriranog na zajedničkom europskom tržištu. Krčko maslinovo ulje, krenulo je istim putem, priskrbivši si oznaku izvornosti kao prijelaznu nacionalnu zaštitu kojom je definiran vremenski period što traje od datuma podnošenja zahtjeva za registracijom, pa sve do donošenja konačne odluke o dobivanju oznake na razini Europske unije. I dok je udruženje krčkih maslinara Drobnica slavilo na 17. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak, primivši Zlatnu amforu Noćnjaka za doprinos očuvanju i unapređenju maslinarstva, Krčki pršut našeg pršutara Vjekoslava Žužića ovjenčan je dvijema šampionskim titulama, i to najprije na 10. Nacionalnom sajmu pršuta održanom u Sinju, a potom i 9. Internacionalnom sajmu pršuta priređenom u Tinjanu.
Uz značajne potencijale turističke ponude, postavom su izdvojeni i potencijali naših kreativaca što su na četiri dosad realizirana natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine, gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavalja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i nedavno objavljen katalog koji na četrdesetak stranica donosi kompletnu suvenirsku ponudu.
Sadržaj ovog dokumetarno-izložbenog projekta dopunjen je prezentacijom jedne važne inicijative, ali i spomenom na jednan vrijedan statistički rekord. Nakon što je prošle godine donesen Sporazum o bratimljenju, očito čvrsta veza Krka i Rockenhausena potkrijepljena je potpisivanjem Povelje prijateljstva kojom su čelnici obiju gradova, tijekom njemačkog susreta, potvrdili želju za međusobnom suradnjom. A što se statističkog rekorda tiče, već u rujnu, na području Grada Krka, po prvi je put u jednoj turističkoj godini zabilježeno više od milijun noćenja (odnosno rekordnih četiri milijuna ostvarenih na području otoka Krka), što nam, pored čitavog spektra odrađenih događanja i osvojenih nagrada, govori u prilog zaista uspješnoj godini!
 
 
Izložbu MI.15 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, svi zainteresirani imat će prilike, do 27. studenog, razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.