Falun Dafa, izložbeni projekt Katje Hotvath

U Decumanus predstavljen je izložbeni projekt D2, inače inicijativa Kulturno-umjetničkog laboratorija kojoj je jedna od primarnih zadaća predstaviti umjetnike mlađe generacije, odabrane putem prethodno raspisanog natječaja, te aktivne u različitim suvremenim (novomedijskim) diskursima. 

Ovogodišnji program publiku upoznaje s radovima komiške kiparice Katije Horvath inspirirane kineskom disciplinom poznatom pod nazivom Falun Dafa (ili Falun Gong) koja se kao (samo)kultivacijska praksa, koju je javno počeo podučavati Li Hongzhi, sastoji od moranog učenja, meditacije i četiri jednostavne vježbe - čije pokrete demonstriraju i Katijine figure izrađene od bračkog kamena, orahova, smokvina i limunova drva. 
Pojam kultivacijska praksa opći je naziv za oplemenjivanje uma i tijela, što je ostavilo traga na gotovo svakom segmentu kineske kulture, prožete budističkom tradicijom. U srži Falun Dafa učenja koncerntrirana su tri temeljna principa - Zhen (Istinitost), Shan (Dobrodušnost) i Ren (Tolerancija) - kao i shvaćanje da postupanje po njima u mislima, ali i djelu, osobi pomaže da stekne smiren um, bolje fizičko zdravlje i duhovnu mudrost. 
Izložbu su uz autoricu otvorili članovi Kulturno-umjetničkog laboratorija, Lena Franolić, Marin Dlaka i Igor Gržetić, dok je Kristijan Palaček, inače predstavnik Hrvatske udruge Falun Dafa, pred galerijskim prostorom demonstrirao segment ove u nas još uvijek malo poznate istočnjačke prakse. 
O odabiru upravo ove teme za svoje samostalno predstavljanje mlada komiška kiparica, također praktikantkinja Falun Dafe, ističe kako je poticaj za rad pronašla u traženju odgovora na mnoga pitanja koja se ljudima javljaju najčešće ničim izazvana, a čovjeka, ako ih što pomnije posluša, prihvati i razmisli o odgovoru, vode samospoznaji. U Krku izložen kiparski kvadriptih, ističe autorica, tako predstavlja meditaciju o unutarnjem miru (kao produktu pronađenih odgovora), ali i spoznavanju, odnosno razumjevanju božanskog utjelovljenog u svakome od nas. 
Izložba u Galeriji Decumanus ostaje otvorena do 16. studenog, a postav je moguće razgledati svakim danom od 10.00 do 13.00 sati.