Europski tjedan održive energije obilježen nizom stručnih izlaganja

U povodu obilježavanja Europskog tjedna održive energije (EUSEW), Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Regionalna energetska agencija Kvarner, između 19. i 21. lipnja 2017. godine, priredile su Energetske dane.
Riječ je o nizu predavanja, prezentacija i radionica na temu održivog razvoja, energetike i obnovljivih izvora energije, s time da se ovogodišnje izdanje Energetskih dana odvijalo na tri lokacije, i to 19. lipnja u Rijeci, 20. lipnja u Krku te 21. lipnja u Skradu.
U krčki dio programa koji se mogao pratiti u Velikoj gradskoj vijećnici, uveo je Darko Jardas, direktor Regionalne energetske agencije Kvarner, predstavivši koncept manifestacije što je ove godine doživjela svoje sedmo izdanje, s time da su po drugi put sadržaji priređeni na više lokacija, objedinjujući tako Rijeku, otoke Kvarnera i Gorski kotar, a sve sa zadaćom promoviranja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i održivog razvoja uopće te upoznavanja javnosti s najrecentnijim projektima vezanim upravo uz ta područja.
Nakon uvođenja u problematiku svoja su izlaganja redom održali: Antun Pfeifer, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (Projekt PRISMI - Promoviranje integracije obnovljivih izvora energije za pametne mediteranske otoke), Hrvoje Mikulčić, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (Projekt Pelagos - Hrvatska platforma za Plavu energiju), Nenad Starac, Ekonomski institut Zagreb (Ususret novom zakonu o otocima), Sanda Hunjak, Regionalna energetska agencija Kvarner (Koordinirano planiranje energetike i mobilnosti u jedinicama lokalne samouprave - H2020, Projekt SIMPLA), Paolo Blecich, Riteh d.o.o. Rijeka (Pučinske elektrane za pretvorbu sunčeve energije u električnu energiju i dobivanje pitke vode procesom desalinizacije; razvoj pomorskog prometa potpomognut sunčevom energijom), Marko Bačić, Udruga Cezar (Ostvarivanje energetskih ušteda u kućanstvima -  iskustva CIP IEE Projekta FIESTA), Vjeran Piršić, Udruga EKO Kvarner (Alternativne metode financiranja projekata iz domene obnovljivih izvora) i Matija Vajdić, Energetski institut Hrvoje Požar (START2ACT - Poticanje novonastalih MSP i STARTUP tvrtki na usvajanje mjera energetske učinkovitosti).