Energetski projekti utabali put istinskom prijateljstvu

Otočni Novi list, 10. kolovoza 2014.
 
Darijo Vasilić i Karl Heinz Seebald, gradonačelnici Krka i njemačkog grada Rockenhausena potpisali su početkom mjeseca Sporazum o bratimljenju dviju lokalnih jedinica te tim simboličnim činom otvorili novo, prisnije i plodonosnije poglavlje u priči o suradnji i zajedništvu dvaju gradova. 
U Maloj vijećnici Grada Krka upriličena svečanost kojoj su, osim gradonačelnika Vasilića, njegova zamjenika Čedomira Milera i gradskih vijećnika te predstavnika javnih institucija, nazočili i brojni predstavnici izvršne i predstavničke vlasti njemačkog gradića smještenog u pokrajini Falačko Porajnje, nedaleko gradova Kaiserslautern i Bad Kreuznach, označila je nov početak suradnje lokalnih čelništava dvaju realtivno udaljenih ali i, po zajedničkoj ocjeni, po mnogočemu sličnih gradova. 
Suradnja dviju lokalnih zajednica, objasnio nam je krčki gradonačelnik, započela je još 2010. godine, za studijskog putovanja većeg broja predstavnika hrvatskih lokalnih jedinica i komunalnih tvrtki koje su se u Njemačkoj upoznavale s tamošnjim modelima ustroja i upravljanja komunalnom infrastrukturom, energetskom učinkovitosti te postrojanjima namijenjenim korištenju obnovljivih izvora energije. Član spomenute delegacije bio je i moj zamjenik Čedomir Miler koji je, već za inicijalnog posjeta ostvario vrlo konkretne kontakte s vodstvom grada Rockenhausena i njegovim gradonačelnikom Karlom Heinzom Seebaldom. Uspostavljene veze potom su se, u godinama koje su uslijedile, razvijale i obogaćivale, posebice tijekom projektne suradnje Grada Krka i naše komunalne tvrtke Ponikve s tvrtkom IGR (Ingenieursgesellschaft Rockenhausen) koja ima sjedište upravo u tom njemačkom gradiću. 
    
Dobre vibracije
 
Njihovi su predstavnici s nama vrlo aktivno surađivali tijekom pripreme i izrade nekoliko bitnih razvojnih projekata vezanih uz Grad i otok Krk, posebice Interdisciplinarne strategije nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka, kao i Studije zbrinjavanja otpadnih voda malih naselja Šotoventa, dokumenata koji su dobrim dijelom čak i financirani iz njemačkih izvora, objasnio je Vasilić. 
Tom prigodom pokrenuta suradnja s vremenom je nadrasla okvire samih projekata pa su, nastavlja krčki gradonačelnik, ostvareni kontakti čelnike dviju lokalnih samouprava potakli na nekoliko međusobnih posjeta koji su obje strane uvjerili da jedni drugima imaju što pokazati, kao i da jedni od drugih imaju što naučiti. Shvaćajući da bi bila šteta naše prijateljstvo i dobre vibracije koje su pratile naša druženja ne podići na višu razinu, još prije gotovo dvije godine pokrenuli smo postupke pripreme potpisivanja službene povelje o bratimljenju dvaju gradova, čina koji je sad upravo formaliziran i koji bi, po očekivanjima obiju strana, sad trebao rezultirati još tješnjom suradnjom samih vodstava dviju lokalnih zajednica, a još više i samih stanovnika, odnosno naših institucija, civilnih udruga te kulturnih i sportskih društava, zaključio je Vasilić. Čelnici Krka nisu propustili naglasiti kako je prekogranično prijateljevanje s novim njemačkim pobratimima dosad rezultiralo i vrlo konkretnim potporama koje su, upravo s nakanom pomoći realizaciji spomenutih projekta, na Krk stigle posredstvom njemačke Vlade, ali i Razvojne banke Savezne Republike Njemačke. 
    
Slični gradići
 
Da će se buduća suradnja dviju lokalnih jedinica i nadalje razvijati na planu pomoći u implementiranju bogatih njemačkih iskustava na području razvijanja i izgradnje komunalne infrastrukture te korištenja obnovljivih izvora energije, potvrdio je i gradonačelnik Karl Heinz Seebald koji je, osim u transferu znanja i iskustava na tom polju, prigodu za produbljenje veza stanovnika dvaju gradova pronašao i na kulturnom, obrazovnom, sportskom, gospodarstvom i turističkom planu. 
Krk i Rockenhausen koji broji oko 5,5 tisuća stanovnika, dva su i po veličini i po izazovima s kojima se njihova vodstva i stanovnici susreću, vrlo slična gradića, rekao je Seebald naglasivši da će netom formaliziranu suradnju smatrati uspješnom samo ukoliko bratski odnosi u skorijem vremenu donesu uspostavu prijateljskih odnosa i njihovih stanovnika. Naš je grad gospodarsko i upravno središte šireg okruga koji broji 30-ak tisuća stanovnika, odnosno područja koje ima više od dvije tisuće školaraca. Ovim sporazumom s Krkom, gradom duge povijesti i iznimno bogate kulturne baštine, obvezali smo se zajedenički raditi na konkretnim programima i projektima koje će već za koji tjedan ili najviše mjesec, početi pripremati i razvijati naši projektni timovi na čijem će čelu biti koordinatori koje će uskoro imenovati oba gradska vijeća, objasnio nam je gradočelnik Rockenhausena, ne krijući zadovoljstvo dosadašnjim tijekom uspostave i uhodavanja pobratimstva. Projekti nisu i neći biti sami sebi svrhom već će, nastavlja naš sugovornik, glavni naglasak s naše, a siguran sam i s krčke strane, biti stavljen na razmjenu znanja i iskustava dviju lokalnih uprava, naših komunalnih tvrtki, ali i izgradnju i njegovanje osobnih kontakata i prijateljstva između stanovnika ovih dvaju gradova, posebice mladih i djece. Voljeli bismo iduće aktivnosti usmjeriti na povezivanje naših školaraca, omogućavanje njihove razmjene jer samo ako budemo gradili i njegovali takvo, sasvim konkretno i opipljivo zajedništvo i prijateljstvo, izgradit ćemo Europu kakvoj se, vjerujem, svi nadamo, zaključio je čelnik delegacije Rockenhausena.
 
Stop stakleničkim plinovima 
    
Rockenhausen leži između dva veća grada - Kaiserslauterna i Bad Kreuznacha, u dolini rijeke Alsenz, a od Mainza, inače glavnoga grada pokrajne, udaljen je šezdesetak kilometara. Sam Rockenhausen broji oko 5.500, a s pridruženim općinama oko 11.400 stanovnika. Naime, udruženje općina Rockenhausen tvori 21 naselje te istoimeni grad koji je ujedno administrativno, društveno i kulturno središte čitavog područja. Rockenhausen je gospodarski i poduzetnički centar, o čemu svjedoči i činjenica da tvrtka Johnson Control - jedan od vodećih svjetskih proizvođača automobilskih i aviodijelova, ondje ima svoje sjedište. Ono što se nameće kao jedna od poveznica Krka i Rockenhausena, tumači Seebald, jest i Strategija nulte emisije CO2. Kako bi, baš poput nastojanja koje krase i Krčane, čelnici Rockenhasuena stvorili uvjete da grad postane mjestom bez emisije stakleničkih plinova, proteklih su godina ondje poduzete mnoge aktivnosti. Tako se Rockenhausen danas diči velebnom sunčanom elektranom, solarnim parkom kapaciteta 1,8 MW te sa čak šest vjetroelektrana. U Rockenhausenu djeluju i četiri muzejske ustanove među kojima se postavom i sadržajima osobito ističe Muzej vremena s bogatim postavom satova. Gradnja prijateljskih odnosa dio su tradicije stanovnika Rockenhausena koji, osim s Krčanima, od 1974. njeguju pobratimsku suradnju i s francuskim Gradom Rognacom, a od 2003. i s poljskom Općinom Glupczycama. [Mladen Trinajstić]