Dva programa povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige

Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao i Dan hrvatske knjige, Gradska knjižnica Krk obilježiti će dvama prigodnim programima.

Najprije se, 22. travnja s početkom u 11.00 sati, u prostoru krčke osnovne škole organizira gostovanje popularne dječje književnice Željke Horvat Vukelje, a već sljedećeg dana, 23. travnja također u 11.00 sati, u prostoru Gradske knjižnice Krk, gostovanje zagrebačkog kazališta Merlin s predstavom Kraljević i prosjak, adaptacijom po motivima istoimenog romana Marka Twaina.
Naime, Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja, proglašen je 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, i to kao simboličan datum, obzirom da su upravo tog dana svoj životni put započinjali ili završavali, ugledni svjetski autori poput Miguela de Cervantesa, Williama Shakespeara, Mauricea Druona, Halldóra Kiljana Laxnessa, Vladimira Nabokova, Josepa Pla i Manuela Mejía Vallejoa.
Dan hrvatske knjige, 22. travnja, slavi se, odlukom Sabora Republike Hrvatske, od 1996., u spomen na Marka Marulića koji je tog datuma, davne 1501. godine, dovršio svoju Juditu.
Obilježavanjem Svjetskg dan knjige i autorskih prava, kao i Dana hrvatske knjige, različitim se inicijativama (u koje se uključuju čitatelji, autori, prevoditelji, izdavači, nastavnici, knjižničari, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni) teži afirmiranju ljubavi ne samo prema knjizi i čitanju već i ostalim kulturnim sadržajima. Jedna od njih svakako je i Noć knjige, tijekom koje, 23. travnja, knjižare i knjižnice te drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora, postaju mjesta odvijanja raznovrsnih i širokoj publici zanimljivih programa, a uglavnom traje od 18.00 sati do 01.00 sat iza ponoći, uz veliki broj matineja u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima. Tu su manifestaciju zajednički pokrenuli Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te Udruga Knjižni blok.