Duo Šimić - Zlatarek predstavio poznata djela hrvatskih skladatelja

Glazbeni program 64. Ljetnih priredbi, 23. srpnja 2020. godine, na Sceni Zidine, nastavljen je koncertom mlade operne pjevačice Buge Marije Šimić u pratnji pijanistice Monike Zlatarek, a kojim su, u zaista virtuoznim izvedbama, predstavljena poznata djela isključivo hrvatskih skladatelja, točnije I. M. Ronjgova, D. Pejačević, B. Bersa, J. Hatzea, I. pl. Zajca i J. Gotovca.

Buga Marija Šimić diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi red. prof. Cynhtie Hansell Bakić. Godine 2018. završila je specijalizirani magisterij - smjer opera na Sveučilištu u Bernu, u klasi prof. Christiana Hilza. Trenutno se usavršava kod tenora Riccarda Tamure. Profesionalni debi ostvarila je u Mozartovoj operi Mitridate, re di Ponto, i to kao Arbate u Theater Orchester Biel Solothurn u Bielu, Švicarska. U istom kazalištu odigrala je i svoju diplomsku ulogu Maturine u operi Don Giovanni, Giuseppea Gazzanige. U travnju 2014. godine osvojila je Nagradu publike na natjecanju Lions kluba priređenom u Rijeci. Godine 2015. osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu te drugu nagradu na međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u Herceg Novom, Crna Gora. Godine 2019. osvojila je nagradu za najbolji ženski vokal na natjecanju Silk Road & Young Dreams u Beijingu, Kina. Osim operom, Buga se bavi i dječjim kazalištem, glumeći u nekoliko predstava u zagrebačkoj Maloj sceni. Osim toga, autorica je i prve hrvatske interdisciplinarne predstave koja spaja operno pjevanje i suvremeni ples - Leptirove pjesme.

Monika Zlatarek rođena je 1994. godine u Varaždinu, gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu, u klasi prof. Ivane Godec-Vinceković. U dosadašnjem školovanju sudjelovala je i osvajala nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Ide Gamulin. U Glazbenoj školi u Varaždinu radi kao nastavnica klavira i korepeticije, i to od 2015. godine.

U nastavku glazbenog dijela Ljetnih priredbi, u četvrtak, 30. srpnja, slijedi koncert hvaljenog Gypsy Jazz Quarteta koji će publici donijeti autentičan zvuk iz vremena legendarnog Djanga Reinhardta, belgijskog gypsy swing gitarista koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.