Duo Bulat - Kovač predstavio glazbu u rasponu od 16. do 20. stoljeća

Glazbeni program 64. Ljetnih priredbi, 06. kolovoza 2020. godine, na Sceni Zidine nastavljen je, od publike izvrsno prihvaćenim, zajedničkim koncertom gitarista Srđana Bulata i kontraaltistice Biljane Kovač.

To dvoje mladih, ali nagrađivanih virtuza, vidno oduševljenoj publici donijeli su djela u rasponu od 16. do 20. stoljeća, među kojima su se našla i ona skladateljskih velikana poput G. Caccinija, C. Monteverdija, S. L. Weissa, G. F. Handela, K. Arakelyan, I. Albéniza ili M. de Falla.

Srđan Bulat stekao je naobrazbu u splitskoj Srednjoj glazbenoj školi Josip Hatze i Općoj gimnaziji Marko Marulić te na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je zaslužio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Splitu. Godine 2010. diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je Dekanove nagrade, Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu i priznanja Summa cum laude za najboljeg studenta generacije. U srpnju 2014. godine diplomirao je s pohvalama na Royal Academy of Music u Londonu kao prvi gitarist s ovih prostora koji je poslijediplomski studij dovršio na jednoj od najprestižnijih svjetskih glazbenih akademija. Srđanov studij u Londonu omogućila je organizacija ABRSM, kao najboljem međunarodnom kandidatu (neovisno o instrumentu), i to putem audicije za poslijediplomski studij. U rujnu 2015. godine završio je poslijediplomski specijalistički studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje mu je tema bila Analiza odabranih skladbi hrvatskih skladatelja za gitaru u razdoblju nakon 1970. godine. Srđan je osvajač najviših nagrada na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru. Na tim je natjecanjima osvojio i brojne specijalne nagrade, među kojima se posebno ističu nagrade za najbolju interpretaciju španjolske glazbe. Dobinik je gotovo svih domaćih nagrada za mlade umjetnike. Pobjednik je natjecanja Ferdo Livadić i Tribine Darko Lukić te dobitnik godišnje nagrade Ivo Vuljević. Svirao je kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Splitskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Cantus ansamblom, orkestrom Vivaldi iz Alessandrije i orkestrom Opere iz Valencije te održao brojne solističke recitale diljem svijeta. U ožujku 2011. godine u Londonu je snimio svoj prvi profesionalni album za izdavačku kuću RTVE Música Španjolske državne radiotelevizije, dok mu je godinu dana kasnije izašao i album za uglednu izdavačku kuću Naxos.

Biljana Kovač završila je Glazbenu školu Vasa Pavić, Odsjek za glasovir. Operno pjevanje diplomirala je na Glazbenom Koledžu Gnjesinih u Moskvi, u klasi prof. V. Stulova, a poslijediplomske studije završila je na prestižnom Konzervatoriju G. Verdi u Milanu. Pohađala je majstorske tečajeve sa svjetski poznatim imenima operne glazbe poput Renata Scotto, Nicola Martinucci, Anna Vandi, Dunja Vejzović, Alessandro Corbelli, Alberto Gazale ili Marijana Mijanović. Nastupala je na mnogim međunarodnim pozornicama od kojih vrijedi izdvojiti nastupe za Arena di Verona kao dvostruka protagonistkinja Festivala suvremene glazbe, nastup u ulozi Karmen (G. Bizet) u Nacionalnom Teatru u Braziliji te nastupe u teatrima u Rimu i Milanu, u operama Elektra R. Straussa i Cavalleria Rusticana P. Mascagnija. Na međunarodnoj turneji nastupila je u ulozi Mrs. Quickly (Falstaff) u svim većim teatrima Nizozemske, Belgije i Bugarske. Dobitnica je stipendije Fondazione Pucciniana iz rodnog grada G. Puccinija Torre del Lago, gdje je nastupala u operi Suor Angelica & Gianni Schicchi. Snimila je nosač zvuka s Mozartovim Rekvijemom u Veroni, a ovo ljeto nastupa u Austriji, u ulozi Marquise de B. iz opere La Fille du Regiment G. Donizettija. Kao rijedak alt, s jako tamnom bojom glasa, posvetila se i studiju barokne glazbe. Debitirala je u ulozi Orlando s New Trinity Baroque Ensemble, a sa zborom i orkestrom RTS-a izvela je Magnificat J. S. Bacha. Povodom obljetnice Alessandra Scarlattija premijerno je, u Rimu, izvela njegovih 14 opernih arija ovoga, uz barokni ansambl Concerto de’ Cavalieri. U suradnji s Accademia della Scala di Milano bila je solistica u Rekvijemu W. A. Mozarta u Milanu. Kritika je definira kao impresivan glas neobične boje s fascinantnim dubinama (Operaclick), a njezin se scenski nastup ocjenjuje kao vrlo aktivan, s izvrsnim scenskim i vokalnim rezultatima (Arena). Istovremeno sa studijima opernog pjevanja, s maksimalnim prosjekom, završila je i studij biokemije na Sveučilištu Lomonosov u Moskvi.

U nastavku glazbenog dijela festivala, u utorak, 11. kolovoza, slijedi prava glazbena poslastica, tj. koncert Večer opernih arija, u izvedbi nacionalne prvakinje opere Kristine Kolar, prvaka opere HNK Ivana pl. Zajca Roberta Kolara te opernih solista Vanje Zelčić i Slavka Sekulića, i to uz klavirsku pratnju Vladimira Babina.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.